Duhovnost

GOSPA – MOST IZMEĐU KRŠĆANA I MUSLIMANA

Nevjerojatna povezanost između Gospe Fatimske i islama „Sve što dolazi s neba promišljeno je do zadnje pojedinosti”

Nevjerojatna povezanost između Gospe Fatimske i islama

O obljetnici ukazanja Fatimske Gospe treba spomenuti i zanimljiv detalj povezanosti tih događanja s islamom. Blažena Djevica Marija ukazala se je djeci pastirima u blizini grada Fátime, u Portugalu, koji je dobio ime po jednoj muslimanskoj princezi te po Muhamedovoj kćeri.

Muslimanska princeza Fátima postala kršćankom

Princeza iz 12. st. zaljubila se u kršćanskog viteza Gonçala…

Tijekom 12. stoljeća kršćanske vojske ponovo su osvajale gradove u današnjoj Španjolskoj i Portugalu koji su stoljećima bili u muslimanskim rukama. U to vrijeme vitez po imenu Gonçalo Hermigues i njegovi suborci zarobili su muslimansku princezu po imenu Fátima. Prema toj priči, Fátima se je zaljubila u Gonçala i uskoro su se zaručili. Prije vjenčanja Fátima je krštena i dobila ime Oureana. Po legendi, portugalski gradovi Fátima i Ourém dobili su ime po toj muslimanskoj princezi.

Zanimljivo je to da je ta princeza ime dobila prema najmlađoj i najdražoj kćeri proroka Muhameda, Fatimi bint Muhamed, koja je veoma štovana u islamu. Ona nosi naslov „al-Zahra” (presvijetla), jer je Muhamed jednom rekao o njoj: „Ti ćeš biti najblagoslovljenija od svih žena u raju nakon Marije.” (Naime, iako muslimani ne dijele isto vjerovanje o Mariji kao katolici, oni ju ipak veoma časte.)

Marija – uzor kršćanima i muslimanima

Ona je uzor za dijalog između kršćana i muslimana

Prema Miguelu Angelu Ayusu, tajniku Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, ta povezanost mogla bi biti početak dijaloga. On spominje molitveni susret 2014., kad je „Katolička crkva prepoznala da muslimani časte Mariju, djevičansku majku Isusovu, i pobožno joj se obraćaju“. „Marija se više puta spominje u Kuranu. Poštovanje za nju toliko je evidentno da, kad ju muslimani spominju, obično kažu ‘mir bio s njom’. Marija, uzor kršćanima i muslimanima, također je uzor za dijalog.”

Znak pouzdanja

Gospa je odabrala Fátimu kao znak pouzdanja da će i muslimani jednog dana prihvatiti Isusa

Časni sluga Božji Fulton Sheen povlači zanimljivu poveznicu između muslimanskog odnosa prema Mariji i Muhamedovoj kćeri te ukazanja u Fátimi:

„To nas dovodi do druge stvari, naime zašto se je BDM u 20. stoljeću ukazala u nevažnu, malenu selu Fátimi, tako da ubuduće bude nazivana ‘Naša Gospa iz Fátime’. Budući da je sve što dolazi s neba promišljeno do zadnje pojedinosti, vjerujem da je Gospa izabrala taj naziv da bude zalog i znak nade muslimanima, kao pouzdanje da će i oni, koji ju toliko štuju, jednog dana također prihvatiti i njezina Božanskog Sina.”

Fatimsko svetište privlači i muslimane u veliku broju

Zanima ih mjesto u kojem se ukazala Gospa, a zove se po njihovoj najčasnijoj ženi

Za divno čudo, osim što privlači kršćanske hodočasnike, fatimsko svetište također privlači i muslimane u veliku broju. Zanima ih to mjesto u kojem se je Djevica Marija ukazala, a zove se po njihovoj najčasnijoj ženi.

Nakraju, Blažena Djevica Marija u Fátimi je pozvala kršćane da mole za mir u svijetu. U vremenu kad se često čini nasilje u ime islama, koliko li se moramo utjecati Gospi Fatimskoj! Zalažimo se i dalje za mir u svijetu i neka Gospa bude most između muslimana i kršćana dok ju molimo da zaustavi mržnju koja je već prouzročila toliko boli na svijetu.

Izvor: Aleteia.org

Preveo Josip Sinjeri

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh