Evangelizacija

POMAGALA KOJA OLAKŠAVAJU ČITANJE BIBLIJE

FRA IVO PAVIĆ: Onaj tko čita Bibliju bez vodiča sličan je putniku koji hodi po mrklu mraku bez svjetiljke Svaki čitatelj bi trebao imati dobar prijevod Biblije koji ima dobre uvode u svaku knjigu... Od pomoći su svakako komentari Biblije, biblijski rječnici, leksikoni, enciklopedije, atlasi, konkordancije i Katekizam Katoličke Crkve

Foto: Pixabay


 

Često katolici kažu: „Počeo sam čitati Bibliju, ali sam prestao jer skoro ništa ne razumijem.“ Neki kažu kako im se čitanje čini suhim. Danas postoje bezbrojna manja i veća pomagala koja olakšavaju osobno čitanje Biblije. Jer u Pismu ima i ponešto nerazumljivo. Sv. Jeronim piše: „Bez vodiča i putokaza nemoguć je pristup Sv. pismu.“ Slično potvrđuje i sv. Bonaventura kada kaže da je Sveto pismo prekrasna šuma. Ona privlači. U njoj se ugodnije i zdravije živi. Ali treba vodiča da se ne izgubimo.

Da je M. Luther imao vodiča, ne bi osnovao svoju crkvu, ne bi nastale tolike sekte

Onaj tko je čita bez vodiča sličan je putniku koji hodi po mrklu mraku bez svjetiljke. Često se spotiče, pada u jame, ozljeđuje se. Vodič može biti svećenik, duhovnik, vjeroučitelj, laik. Jer ako ga nema, neki odlomci mogu nas itekako prestrašiti ili šokirati. Da je M. Luther imao vodiča, ne bi osnovao svoju crkvu, ne bi nastale tolike sekte.

Od pomoći su svakako komentari Biblije, biblijski rječnici, leksikoni, enciklopedije, atlasi, konkordancije i Katekizam Katoličke Crkve

Svaki čitatelj bi trebao imati dobar prijevod Biblije koji ima dobre uvode u svaku knjigu. Današnji uvodi u biblijske knjige uglavnom nisu pouzdani i zato se ne treba na njih obazirati nego čitati sami biblijski tekst. Od pomoći su svakako komentari Biblije, biblijski rječnici, leksikoni, enciklopedije, atlasi, konkordancije i Katekizam Katoličke Crkve. Većinu ovih knjiga moguće je kupiti u kršćanskim knjižarama i putem interneta. Dobro je priključiti se nekoj biblijskoj katoličkoj školi. Veliki učitelji Biblije predlažu za početnike da najprije krenu s Evanđeljem, a nastave s Djelima apostolskim i Poslanicama, čitajući u međuvremenu koju knjigu iz Starog zavjeta. Dobar je tako i način čitanja koji bi krenuo redom, od prvog poglavlja Knjige Postanka do zadnjeg poglavlja Knjige Otkrivenja, da se npr. svaki dan pročita jedno ili više poglavlja.

Dobar način da bi se pročitala gotovo cijela Biblija jest slijediti dnevna čitanja u misi

Dobar način da bi se pročitala gotovo cijela Biblija jest slijediti dnevna čitanja u misi. Pojedina su čitanja određena da se čitaju na misi svaki dan. U nedjelju i na blagdane čitanja se odabiru tako da tvore cjelinu i da jedno osvjetljava drugo. Kada slijedite misna čitanja, čitate Bibliju iz srca Crkve.

Čitanje biblijskih redaka treba biti povezano s molitvom

Čitanje biblijskih redaka treba biti povezano s molitvom. Prije čitanja treba se pomoliti Duhu Svetom, da nam pomogne kako bismo mogli razumjeti ono što čitamo. Isus je uostalom i najavio: „Branitelj Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh“ (Iv 14,26). Biblija je šifrirano Pismo i može biti odgonetnuta samo Duhom kojim je pisana. Znači, potrebno je moliti se Duhu Svetom da nam pomogne u njezinu tumačenju.

Potrebno je ustrajati u čitanju, i prije ili kasnije ćemo otkriti neki redak koji našem srcu donosi neizmjernu milinu, okus Boga koji je slađi od meda samotoka

Dok čitamo Sv. pismo, treba biti ponizan pred svetim tekstom, zatim vjerovati da Bog doista želi doći do nas i osobno nam se obratiti po Svetome pismu. Potrebno je ustrajati u čitanju, i prije ili kasnije ćemo otkriti neki redak koji našem srcu donosi neizmjernu milinu, okus Boga koji je slađi od meda samotoka.

Dok čitamo Sveto pismo trebamo imati jaku želju za obraćenjem i živjeti duhovnim životom

Treba izbjegavati previše doslovno ili fundamentalističko tumačenje Svetoga pisma koje bi zanemarilo inteligenciju, teološko znanje i crkveno zajedništvo. Dok čitamo Sveto pismo trebamo imati jaku želju za obraćenjem i živjeti duhovnim životom. Ako se Sveto pismo čita u teškom grijehu bez kajanja, od čitanja nema koristi. Ali uvijek postoji mogućnost da se upravo po čitanju Biblije tvrdokoran grešnik obrati. Na kraju čitanja važno je zahvaliti Duhu Svetom i poljubiti Bibliju. Jer ljubiš Krista.

Iz knjige „Uzmi i čitaj“ autora dr. sc. Ive Pavića, OFM. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Preporučamo ti na našem portalu rubriku Dnevna misna čitanja s komentarom Nediljka Jelčića.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh