Vijesti

BRAK – ZAJEDNICA MUŠKARCA I ŽENE

Filadelfijski biskup svojim svećenicima: Budite jasni i razumljivi kada govorite o nemogućnosti sklapanja istospolnih brakova Biskup Chaput je pozvao svo svećenstvo na iskrenost, te je napomenuo da u svojim nastupima moraju biti razumljivi i jasni, kako ne bi zbunjivali narod

Filadelfijski biskup svojim svećenicima: Budite jasni i razumljivi kada govorite o nemogućnosti sklapanja istospolnih brakova

Filadelfijski biskup Chaput dao je u javnost svoje stajalište o istospolnim brakovima. Prije nego što je o svojem stajalištu i stajalištu biskupije koju predstavlja obavijestio javnost, dao je naredbu svojim svećenicima. Stav biskupije je da nitko od njihovih pripadnika ne smije svjedočiti, sudjelovati ili čak služiti bilo koji oblik ceremonije istospolnih brakova.


Brak je definiran kao zajednica muškarca i žene, stoga je sklapanje istospolnih brakova neprihvatljivo. Isto tako napominje da ni u kojem smislu Crkva, njegovo svećenstvo, kao ni on osobno, ne odbacuju takve osobe – jedino što to nije prema teološkim uvjerenjima i teološkoj prirodi braka i obitelji.

Dok, primjerice, njemačka crkvena zajednica, smatra da trebaju razmotriti koliko su teološki utemeljene ceremonije istospolnih brakova i kako nekih određenih pravila oko toga nema. Biskup Chaput zamjerio je takve nespretne izjave i proglasio ih zabrinjavajućima. Ali biskup Chaput, posebno ističe, da se prema svakom čovjeku trebamo ponašati kao prema Božjem djetetu, s poštovanjem i dostojanstvenom brigom.

Biskup Chaput je pozvao svo svećenstvo na iskrenost, te je napomenuo da u svojim nastupima moraju biti razumljivi i jasni, kako ne bi zbunjivali narod. Svatko ima pravo čuti istinu, kako god ona zvučala.

Dvosmislene izjave, koliko god bile dobronamjerne, zbunjujuće su i još više otežavaju ovaj zadatak usmjeren na rješavanje pitanja istospolnih zajednica, prenosi Chatolic News Agency.

Lucija Fosić; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh