Vijesti

PORAŽAVAJUĆE VIJESTI // Nacionalni Parlament u Malti odobrio legalizaciju istospolnih brakova Sa 66 glasova 'za' i jednim 'protiv'

Foto: Shutterstock

 

Brak je zajednica muškarca i žene – odlučno je to istaknula Katolička Crkva na Malti, nakon što je nacionalni Parlament 12. srpnja odobrio legalizaciju braka između homoseksualnih osoba. Normativa je izglasana sa 66 glasova u korist, i samo jednim protivnim.

Brak će uvijek ostati veza isključivo između jednoga muškarca i jedne žene, otvoren za rađanje djece – stoji u priopćenju koje su potpisali msgr. Charles Scicluna, nadbiskup Malte i msgr. Mario Grech, biskup Goza. Brak muškarca i žene model je koji je ljudski rod uvijek prihvaćao, a ne samo s kršćanskoga stajališta – istaknuli su biskupi.

Pojam „neutralnoga braka“ osiromašuje društvo

Sada, naprotiv, uvodeći neutralni pojam građanskoga braka, otvorenoga za sve vrste parova – napominju biskupi – zakon stavlja na stranu razlike i naravnu uzajamnost koja postoji između muškarca i žene. Međutim, uklanjajući te razlike, uklanjaju se antropološki korijeni obitelji. A posljedica toga je osiromašenje društva, jer umjesto da se prihvaćaju razlike, nameće se jednoličnost u način na koji se očituju ljudski odnosi.

Poštovanje dostojanstva osobe

Malteški biskupi istodobno ističu da Crkva u potpunosti poštuje dostojanstvo svake osobe, neovisno o donesenim odlukama i započetim odnosima, jer za Crkvu je svaka osoba važna, budući da je stvorena na sliku i priliku Božju. S tog vidika – napisali su biskupi – Crkva se zauzima u prihvatu, praćenju i pomoći osobama koje izaberu osjećajne veze ili načine života drugačije od kršćanskoga braka.

Zaštita djece – ‘ne’ surogat majčinstvu

Biskupi su, među ostalim, zabrinuti i za zaštitu djece. Crkva se nada – stoji nadalje u priopćenju – da taj zakon neće popratiti mjere koje ponižavaju dostojanstvo djece, kao što je surogat majčinstvo ili pak darivanje spolnih stanica. Stoga su uputili apel društvu da i dalje priznaje da su djeca dar, i da je uvijek potrebna odgovarajuća sredina za njihovo začeće, rođenje i njihov razvoj, koji bi se trebao odvijati mirno i ispunjen ljubavlju. U malteškom se društvu glas djece ima snažno i jasno čuti – istaknuli su biskupi.

Potpora obiteljima

Na kraju su podsjetili na potrebnu potporu i jačanje obitelji, te izrazili zadovoljstvo zbog bezbrojnih majki i očeva koji se snažno zauzimaju kako bi ostali vjerni svojemu nezamjenjivom poslanju i svojemu posvećivanju djeci.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh