Aktualnosti

NAGAŠENA SEKULARIZACIJA Austrija i Australija odlučile legalizirati istospolne brakove: „Jedinstvo muškarca i žene” postaje „savez dvoje ljudi” Nakon što je Donji dom australskog Parlamenta glasao za legalizaciju homoseksualnog braka, Ustavni je sud u Austriji također glasao za promjene trenutnog zakona prema kojem je brak definiran kao zajednica muškarca i žene.

Foto: Pixabay

 

Nakon što je Donji dom australskog Parlamenta glasao za legalizaciju homoseksualnog braka, Ustavni je sud u Austriji donio odluku o ukidanju zakona prema kojem su istospolni brakovi proglašeni protuustavnima.

Sud je zaključio da njihov trenutni zakon o braku krši ustavnu zabranu diskriminacije na osnovi spola, jer prisiljava parove koji žele sklopiti brak da se izjasne o svojoj seksualnoj orijentaciji. „Razlikovanje pojmova ‘registriranog partnerstva’ i ‘braka’ nije više održivo, a da se pritom ne diskriminira istospolne parove”, stoji u objašnjenju suda.

Promjene u zakonu

Odluka o legalizaciji istospolnih brakova u Australiji donesena je nakon provedbe referenduma na kojem je gotovo 62 posto glasača odobrilo promjenu zakona. Novi zakon tako briše “jedinstvo muškarca i žene” iz definicije braka te na njegovo mjesto stavlja “savez dvoje ljudi”. Značajno, ni jedan od obećanih amandmana kojim bi se zaštitila sloboda savjesti, vjerska sloboda i roditeljska prava nije dopušten. Sva su oporbena pitanja i zabrinutost odbačeni, uključujući i pravo roditelja na mogućnost odbijanja homoseksualne ili transrodne indoktrinacije u školama.
Bečki nadbiskup i predsjednik Austrijske biskupske konferencije, kardinal Christoph Schönborn kritizirao je presudu Ustavnog suda kojom se otvorio put istospolnim brakovima u tradicionalno katoličkoj zemlji:

„Zabrinjavajuće je da su i sudci Ustavnoga suda izgubili iz vidika posebnu narav braka kao zajednice jednoga muškarca i jedne žene, koja se ne može usporediti s nečim drugim. Ako Ustavni sud poriče jedinstvenost i poseban pravni status braka, izgrađen na različitosti spolova, negira stvarnost i ne služi društvu. To u konačnici šteti svima, uključujući i onima koje želi zaštititi, kao i onima koji imaju biti zaštićeni.“

Dodao je kako odluka također proturječi presudi Europskog suda za ljudska prava koja govori da rezerviranje braka za muškarce i žene nije diskriminacija. Austrija će biti 16. europska zemlja koja će dopustiti istospolni brak. Drugih 11 europskih zemalja dopuštaju istospolne zajednice u pravnom okviru.

Izvor: Quovadiscroatia.comBook.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh