Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Evanđelje je mač! Podjele među ljudima se skoro uvijek događaju zbog osobnih interesa

Foto: Pixabay

(Lk 12,49-53)

Danas postoji mnoštvo ateista koji ratuju protiv Crkve jer propovijeda ljubav prema siromasima i poniznima društva. Moćnici su prepotentni i žele zgnječiti slabe. Bogataši se žele još više bogatiti, stvarajući, naravno, sve više siromaštva. Moćnici bez Boga mrze Crkvu koja kaže: „Jao vama moćnici koji zloupotrebljavate svoju moć!“ Ali Crkva ih ne mrzi. Samo ih poziva na obraćenje.

Čak i među svećenicima nerijetko ima podjele i nema mirnog i srčanog odnosa, jer ima svećenika koji stvarno vjeruju u Krista i ima svećenika koji su plaćenici.

U samoj Crkvi nema mira i jedinstva. Postoje oni koji ozbiljno vjeruju u Kristovo Evanđelje te koji ne prihvaćaju kršćane koji vjeruju u razvodnjeno Evanđelje. Čak i među svećenicima nerijetko ima podjele i nema mirnog i srčanog odnosa, jer ima svećenika koji stvarno vjeruju u Krista i ima svećenika koji su plaćenici. Evanđelje je mač. Kako kaže Isus, ne može se služiti dvojici gospodara. Podjele među ljudima se skoro uvijek događaju zbog osobnih interesa.

Kad mi, na primjer, kažu: „Oče, činim pobačaj kako bih bila u miru sa svojim mužem“, to je mir izgrađen na pijesku.

Među diplomatima ima mira, ali to je prividan mir koji nestaje čim jedan od dvojice uvrijedi drugoga. To je mir mafijaša koji traje dok se jedan od dvojice ne umiješa u poslove drugoga. Kad mi, na primjer, kažu: „Oče, činim pobačaj kako bih bila u miru sa svojim mužem“, to je mir izgrađen na pijesku.

Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh