Dnevna misna čitanja

Dnevna misna čitanja, ponedjeljak 28. studenoga Što hoćeš da ti učinim? Gospodine, da progledam. Evanđelje po Luki

ČITANJA

Iz 4,2-6; Ps 122,1-9; Mt 8,5-11

I. tjedan došašća, ponedjeljak, 28. 11. 2022., svagdan

IMENDANI

Jakov Markijski

Prvo čitanje

Iz 4,2-6

Bit ćete na ures spašenima u Izraelu.

Čitanje Knjige proroka Izaije

U onaj će dan izdanak Gospodnji biti na diku i na slavu, a plod zemlje na ponos i ures spašenima u Izraelu. Tko ostane na Sionu i preživi u Jeruzalemu, zvat će se »svet« i bit će upisan da u Jeruzalemu živi.

Kad Gospodin spere ljagu kćeri sionskih i obriše s Jeruzalema krv prolivenu dahom suda i dahom što spaljuje, stvorit će Gospodin nad svim područjem Gore sionske i nad svima što ondje budu zborovali oblak s dimom, danju, a noću sjaj ognja žarkoga. Jer, vrh svega Slava će biti zaklon i sjenica da zasjenjuje danju od pripeke, štit i utočište od pljuska i oluje.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 122,1-9

Pripjev: Obradovah se kad mi rekoše: »Hajdemo u Dom Gospodnji!«

Obradovah se kad mi rekoše:
»Hajdemo u Dom Gospodnji!«
Eto, noge nam već stoje
na vratima tvojim, Jeruzaleme.

Jeruzaleme, grade čvrsto sazdani
i kao u jedno saliveni!
Onamo uzlaze plemena,
plemena Gospodnja!

Po Zakonu Izraelovu,
da slave ime Gospodnje.
Ondje stoje sudačke stolice,
stolice Doma Davidova.

Molite za mir Jeruzalemov!
Blago onima koji tebe ljube!
Neka bude mir u zidinama tvojim
i spokoj u tvojim palačama!

Radi braće i prijatelja svojih
klicat ću: »Mir tebi!«
Radi Doma Gospodina, Boga našega,
za sreću tvoju ja ću moliti.

Evanđelje

Mt 8,5-11

Mnogi će s istoka i zapada doći u kraljevstvo nebesko.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad Isus uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: »Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.« Kaže mu: »Ja ću doći izliječiti ga.« Odgovori satnik: »Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Tá i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: ‘Idi!’ – i ode, drugomu: ‘Dođi!’ – i dođe, a sluzi svomu: ‘Učini to’ – i učini.« Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: »Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom.«

Riječ Gospodnja

Komentar

»„Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.“ Kaže mu: „Ja ću doći izliječiti ga.“«

Možemo jasno vidjeti da je Isus odmah uslišao ovoga čovjeka. Možemo se pitati zašto je on odmah uslišan, a mi ga često za nešto molimo godinama.
Pismo nam kaže da je ovaj satnik došao jer mu je sluga ležao u strašnim mukama. Kao njegov gospodar nije ga morao niti vidjeti niti obići, mogao je jednostavno poslati druge da budu uz njega dok ne umre. Satnikov motiv, zbog kojeg je došao Isusu da mu ozdravi slugu, bio je taj da nije želio da njegov sluga pati.
Kad bismo mi pogledali svoje motive – zbog čega želimo da netko ozdravi, pogotovo netko od naših bližnjih – što bismo vidjeli? Možda je naš motiv da nama bude lakše? Možda molimo zato da se vidi kako molimo? Ili je motiv nešto treće? Vjerujem da ispravan motiv puno doprinosi tome da postignemo ono za što molimo.

Molitva

Gospodine Isuse Kriste, hvala ti što ti ljubiš bolesnike i što si velik dio svoje službe posvetio njihovu obraćenju. Hvala ti! Molimo te, liječi i nas od krivih motiva, da ljubav bude ta koja prva liječi. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh