Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Ponekad ni sam, Isuse, ne znam kako se osjećam, samo znam da ponekad uistinu gubim volju

RAZMATRANJE I MOLITVA

Ti osjećaji u meni, Isuse, osjećaji koji me ponekad „razdiru“… Zbog situacija koje suprug/supruga i ja prolazimo u braku, u srcu mi je baš ponekad jad, muka, tuga, gorčina. Ma, ponekad ni sam/sama, Isuse, ne znam kako se osjećam, samo znam da ponekad uistinu gubim volju i da postajem „ravnodušan/ravnodušna“. Imam osjećaj da bi bilo bolje da se odmaknem od supruga/supruge čim dalje, jer to više ne mogu nositi. U određenim sam situacijama u sebi već pomišljao/pomišljala nešto poput ovog, „bolje da ni nismo zajedno“, „bolje da se rastanemo“, „ma da mi sad kaže da se rastajemo, odmah bih to potpisao/potpisala“. U dubini srca znam da ga/ju silno volim, no s jedne strane kao da ne želim biti blizu njega/nje, a s druge strane u sebi vapim samo da dođe i da me barem zagrli, da nešto kaže, da se ispriča. No, taj osjećaj praznine u meni, pa ta ljutnja i gorčina koja me ponese jer ga/ju ne razumijem, jednostavno ne razumijem… I baš se osjećam nekako bezvoljno, teško. A misli „lete“ i nekako sve vidim samo negativno, gubim volju za molitvom, kao da gubim samog/samu sebe i više nisam ni u što siguran/sigurna.

Obnovi moje srce, izlij svoju ljubav u njega, podigni me i uvedi u Istinu braka

Pa mi se javlja sto pitanja i zaključaka, naravno, prekrivenih crnilom i beznađem. Ma jednostavno se povlačim od svega i kao da tonem. Naravno, u ovome me trenu ne zanima kako se on/ona osjeća, jer ne shvaćam kako mu/joj nije stalo do mene, ni do braka!

Želim sada zastati i upitati se, smatram li se zrelim kršćaninom? Kako bi Isus postupio u mojoj situaciji? Koliko puta sam ja učinio/učinila isto ili slično ovome što je meni sada učinio supružnik, a nisam za to previše mario/marila? Je li uistinu za sve ovo kriv moj supružnik? Vjerujem li Isusovim riječima: „Ne sudite i nećete biti suđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite i dat će vam se.“ (Lk 6,37-38)? Ili su one možda namijenjene mome supružniku? Koliko si često mislim kako sam ja bolji supružnik i da je za moje loše reakcije kriv on / kriva ona? Kako on/ona ne razumije?! Zar ne vidim da je ovo prilika za moje posvećenje i za to da ovu situaciju predam Kristu za posvećenje braka i za to da JA budem primjer istinske vjere u braku?

Slomi svaku laž koja me zarobljava, obnovi moj um i očisti ga

I upadam u mentalitet žrtve. Upravo tamo gdje me protivnik i želi, jer ne samo da me odvojio od supružnika, nego sam sa sâmog/same sebe maknuo/maknula Božju zaštitu. Zar to ne uviđam?! Odustajanjem želim podići brak?! A upravo to zamjeram supružniku. I možda se pitam: „Bože, gdje si?“ Bez ikakve optužbe prema sebi, pitam se, jesam li uistinu zreo kršćanin?

Isuse, prije svega kajem se za svaku pomisao kako bi bilo bolje da ja i supružnik nismo zajedno. Žao mi je iz dubine srca! Slomi snagu tih misli (i riječi) nad našim brakom. Zastajem sada pred tvojim Križem, gledam te, Isuse, klanjam se i govorim ti: Isuse, predajem ti sve boli svoga srca, predajem ti sve osjećaje odbačenosti i manje vrijednost, tuge, svaku gorčinu. Obnovi moje srce, izlij u njega svoju ljubav, podigni me i uvedi u Istinu braka. Slomi svaku laž koja me zarobljava, obnovi moj um i očisti ga. Silno te blagoslivljam u svome supružniku i molim te, dodirni ovog trena i njegovo srce, iscijeli njegove emocije i uzmi sve krive osjećaje. Odlučujem mu sve oprostiti u tvoje Ime. Daj i njemu/njoj snage da oprosti meni. Isuse, obnovi temelje našeg braka i odnosa!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Želim danas razmisliti o svojim krivim postupcima prema supružniku. Ne zato da bih se optuživao/optuživala, već kako bih iskreno i ponizno vidio/vidjela je li uistinu za sve kriv/kriva on/ona. Jesam li ja mogao/mogla učiniti nešto drugačije pa da moj supružnik ne reagira tako kako reagira? Jesam li ga/ju čime ražalostio/ražalostila, a potpuno sam ravnodušan/ravnodušna prema tome. Bog me ne osuđuje, ali ako sudim, ako se opravdavam da je za moje grešne postupke kriv supružnik, a postupam isto kao on/ona, tada na sama/samu sebe stavljam osudu (Lk 6,37) i možda štetim braku više nego supružnik, a da toga uopće nisam svjestan/svjesna. Istinska sloboda i milost Božja kreću od iskrena srca koje se u poniznosti predaje Milosti. Što ako me uistinu vodi laž i okreće me od onoga koga / one koju volim? Je li uistinu supružnik moj „neprijatelj“? Istina leži u poniznosti. Odluka je na meni!

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh