Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, utorak 3. listopada: Bog je s nama! Gospodine Isuse, molim te da me zemaljske nevolje ne pokolebaju na putu prema novom Jeruzalemu

https://www.shutterstock.com/g/Mehaniq

ČITANJA

Zah 8,20-23; Ps 87,1-7; Lk 9,51-56

XXVI. tjedan kroz godinu, utorak, 3. 10. 2023., svagdan

 

IMENDANI

Dionizije Areopagit, Kandida, Svjetlana

Prvo čitanje

Zah 8, 20-23

Doći će mnogi narodi tražiti Gospodina u Jeruzalemu.

Čitanje Knjige proroka Zaharije

Ovako govori Gospodin nad Vojskama: Još će dolaziti narodi i stanovnici mnogih gradova. Stanovnici jednoga grada ići će u drugi govoreći: Hajde da idemo moliti lice Gospodnje i tražiti Gospodina nad Vojskama! Ići ću i ja! I doći će mnogi puci i moćni će narodi tražiti Gospodina nad Vojskama u Jeruzalemu i moliti lice Gospodnje.

Ovako govori Gospodin nad Vojskama: U one će dane deset ljudi od naroda svih jezika hvatati jednog Židova za skut govoreći: Idemo s vama, jer čusmo da je s vama Bog.
Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 87, 1-7

Pripjev: Bog je s nama!

Zdanje svoje na svetim gorama
ljubi Gospodin;
draža su mu vrata sionska
nego svi šatori Jakovljevi.
Divote se govore o tebi,
grade Božji!

»Evo, Rahab i Babilon brojit ću
k onima što me štuju;
Filisteja i Tir i narod etiopski –
i oni su rođeni ondje.«
O Sionu se govori:
»Ovaj i onaj u njemu je rođen!
Svevišnji ga utemelji!«

Gospodin će zapisati u knjigu naroda:
»Ovi su rođeni ondje.«
I pjevat će igrajući kolo:
»Svi su izvori moji u tebi!«

Evanđelje

Lk 9, 51-56

Isus sa svom odlučnošću krenu prema Jeruzalemu.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu.

I posla glasnike pred sobom. Oni odoše i uđoše u neko samarijsko selo da mu priprave mjesto. No ondje ga ne primiše jer je bio na putu u Jeruzalem. Kada to vidješe učenici Jakov i Ivan, rekoše: »Gospodine hoćeš li da kažemo neka oganj siđe s neba i uništi ih?« No on se okrenu i prekori ih. I odoše u drugo selo.
Riječ Gospodnja.

Komentar

„Kad su se navršili dani da bude uznesen, krenu Isus sa svom odlučnošću prema Jeruzalemu.”

Gospodin Isus je naš učitelj u sveobuhvatnom kršćanskom životu. Njegov primjer, njegovi stavovi, njegovo ponašanje… sve nas uči kako živjeti i kako se postaviti u određenim situacijama u životu. Isus treba ići u Jeruzalem da bude izdan, osuđen, ponižavan, odbačen, bičevan, izrugivan, raspet, da umre u najtežim mukama nakon što će šest sati visjeti na križu. On je znao što će mu se sve dogoditi i kako će završiti, ali je ipak sa svom odlučnošću krenuo u Jeruzalem. Znao je da mora proći osudu, izrugivanje, bičevanje, muku, pa je skupio u sebi svu snagu i odlučno krenuo. Kad gledamo svoj kršćanski život, i svakog tko želi pobožno živjeti u Isusu Kristu, zar ne vidimo da i mi moramo proći osudu bližnjih, prijezir bližnjih, izrugivanje, progone razne vrste, razne muke? Mnogi se pokolebaju kad se to pojavi, mnogi misle da to nije normalno. Ali ako se ne želimo zaustaviti na putu kući, na putu u vječnu domovinu, onda trebamo, kao Isus, sa svom odlučnošću krenuti prema nebeskom Jeruzalemu, putem koji vodi kroz ovaj zemaljski život, pun nevolja i protivština. Isus jednom reče: Samo silnici osvajaju kraljevstvo Božje.

Molitva

Gospodine Isuse, molim te da me zemaljske nevolje ne pokolebaju na putu prema novom Jeruzalemu. Molim te, pomozi mi da i ja slijedim tvoj primjer i da sa svom odlučnošću krenem, idem i dođem tebi. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Mehaniq, Shutterstock

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh