Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Kada činim dobro, pokolebam li se ako to supružnik, ponekad ili često ne primjećuje?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Gospodine, kako ovaj svijet gleda na brak, kako ja gledam na brak, što je za mene brak, što za mene znače riječi, moje obećanje „u dobru i zlu“? Jesam li svjestan/na svoga obećanja? Jesam li svjestan/na kako sam tim riječima dopustio/la da izliješ snagu svog Duha Svetog na mene kako ne bih slijedio/la ovaj svijet i njihove poglede, stavove i krive motive koji razaraju sve što je pred njim, lukavo, uvjeravajući me kako ja imam svoje pravo? Jesam li prihvatio/la samo ovaj dio „u dobru“, nasjedam li na laž koju mi svijet nameće kako sve mora biti savršeno, kako nije potrebna određena žrtva, odricanje? Vjerujem li da, ako se ni u čemu ne slažemo, ako se oko nečeg razilazimo, da nismo jedno za drugo? Jesam li dopustio/dopustila svijetu da me uvjeri? Jesam li išao/išla kontra onoga što mi ti pokazuješ svojim primjerom, Isuse – da će biti i teških trenutaka, ali da u njima moram zastati, razmisliti? Vidim li da se kroz njih oblikujem? Jer upravo u tim trenucima vidim sebe kako reagiram, koji su moji stavovi, kako funkcioniram kao supružnik. Gledam li isključivo svoje želje, poštujem li želje svoga supružnika, razmišljam li o našim različitostima ili svoje stavove i misli vidim kao jedine ispravne?

Ne, ne moram se slagati s grešnim postupcima supruga/supruge, ne, ne moram šutjeti, ali kako odgovaram?

Kada činim dobro, pokolebam li se ako to supružnik, ponekad ili često ne primjećuje? Tvoja mi Riječ izričito govori: „Ako dobro čineći trpite pa strpljivo podnosite, to je Bogu milo. Ta na to ste pozvani jer i Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim.“ (1 Pt 2,20-21) Dopuštam li da me svijet uvjeri da sam u svome braku žrtva ili sam svjestan/svjesna svojih riječi i obećanja „i u zlu“, odnosno da će biti teških trenutaka kada posvećujem svoj brak, kada upoznajem svoje srce, kada sam sličan/na Kristu, kada sakupljam „poene“ za nebo, kada idem kontra grijeha, svijeta, sebičnosti, sotonskih varki, koji mi serviraju isključivo „moje pravo“ i život bez žrtve? Ne, ne moram se slagati s grešnim postupcima supruga/supruge, ne, ne moram šutjeti, ali kako odgovaram, kakav je moj ton glasa, koliko u tim trenucima napadam, koliko pokušavam smiriti situaciju, učiniti tu žrtvu na koju me Krist poziva; koliko često osudim supružnika, koliko sam spreman/na uistinu slijediti Kristov primjer, s Njim i po Njemu, u svome braku?

Pomozi mi da ljubim bezuvjetno, da se u tim trenucima žrtvujem za svoj brak

Gospodine, oslobodi me svakog krivog mentaliteta žrtve koji sam prihvatio/la i koji me guši. Teško mi je, Isuse, ponekad, ali znam da si uz mene i da mi pomažeš. Daj da shvatim da su ti trenuci kada nam je teško, kada se udaljimo, prilika da budemo slični tebi, da ljubimo bezuvjetno, jer kada stanem pred tebe, pitat ćeš me koliko sam ljubio/la, to će biti glavno pitanje. Pomozi mi da ljubim bezuvjetno, da se u tim trenucima žrtvujem za svoj brak. Rasvijetli me!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Svijet nas je uvjerio, kroz filmove, „demokraciju“, prava ovakva, prava onakva, kako smo bitni jedino mi, kako mi imamo to „svoje pravo“ i kako ako nam nešto ne paše, možemo odlučiti što ćemo mi napraviti, od razvoda, abortusa, eutanazije… Zar nije upravo to prvi grijeh koji su počinili prvi ljudi? Sve mogu, naravno, ali sve ne koristi, za svoje obećanje u dobru i u zlu  Gospodin će me jednoga dana pitati. Razmisli danas o ovim riječima: »„Sve mi je dopušteno!“ Ali – sve ne koristi. „Sve mi je dopušteno!“ Ali – neću da mnome išta vlada.“« (1 Kor 6,12) Što mnome uistinu vlada? Ne suprugom, mnome…?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh