Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, utorak 26. rujna: Jedina naša veza je Riječ Božja u srcu Molim te, daj da me Riječ ugradi u neraskidiv odnos s Tobom!

Foto: Jessica Mangano, Unsplash

ČITANJA

Ezr 6,7-8.12b.14-20; Ps 122,1-5; Lk 8,19-21

XXV. tjedan kroz godinu, utorak, 26. 9. 2023., ili: Sv. Kuzma i Damjan, mučenici, svagdan

IMENDANI

Kuzma i Damjan, Damjana, Gideon, Kresencija

Prvo čitanje

Ezr 6, 7-8.12b.14-20

Završili su Dom Božji i žrtvovali pashu.

Čitanje Knjige Ezrine

U one dane: Kralj Darije napisa upraviteljima pokrajina preko Rijeke: »Pustite neka Dom Božji grade upravitelj i starješine židovske. Dom Božji treba sagraditi na njegovu prvotnom mjestu. Evo moje naredbe o vašem držanju prema starješinama judejskim kako bi se ponovo sagradio taj Dom Božji: od kraljevskog blaga – to jest od danka s onu stranu Rijeke – neka se plaća onim ljudima brižljivo, bez prekida.

Ja, Darije, izdao sam ovu zapovijed. Neka se točno vrši!«

A židovske su starješine nastavile uspješno graditi po nadahnuću proroka Hagaja i Zaharije, sina Idonova. Dovršili su gradnju po naredbi Boga Izraelova i po naredbi Kira i Darija i Artakserksa, kralja perzijskoga. Hram je završen dvadeset i trećeg dana mjeseca Adara. Bilo je to šeste godine vladavine kralja Darija.

Izraelci – svećenici, leviti i ostatak povratnika iz sužanjstva – radosno posvetiše taj Dom Božji. Žrtvovaše za posvećenje Doma Božjega stotinu junaca, dvije stotine ovnova, četiri stotine janjaca i, kao žrtvu za grijehe svega Izraela, dvanaest jaraca — prema broju plemena Izraelovih. Zatim postaviše svećenike po njihovim redovima i levite po njihovim razredima za službu Domu Božjem u Jeruzalemu, kako je propisano u knjizi Mojsijevoj.

Povratnici iz sužanjstva slavili su Pashu četrnaestog dana prvoga mjeseca. Svi su se leviti, kao jedan čovjek, očistili: svi su bili čisti: žrtvovali su pashu za sve povratnike iz ropstva, za svoju braću svećenike i za sebe.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 122, 1-5

Pripjev: Hajdemo radosno u Dom Gospodnji!

Obradovah se kad mi rekoše:
»Hajdemo u Dom Gospodnji!«
Eto, noge nam već stoje
na vratima tvojim, Jeruzaleme.

Jeruzaleme, grade čvrsto sazdani
i kao u jedno saliveni!
Onamo ulaze plemena,
plemena Gospodnja!

Po Zakonu Izraelovu,
da slave ime Gospodnje.
Ondje stoje sudačke stolice,
stolice Doma Davidova.

Evanđelje

Lk 8, 19-21

Majka moja i braća moja – ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše je.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Majka Isusova i braća njegova htjedoše k njemu, ali ne mogoše do njega zbog mnoštva. Javiše mu: »Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i žele te vidjeti.« A on im odgovori: »Majka moja, braća moja – ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Majka moja, braća moja – ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše.«

Nema sjedinjenja s Isusom bez vršenja Božje riječi. Ni sam Isus nije bio sjedinjen s Ocem na neki drugi način, kako kažu litanije Srca Isusova: „Srce Isusovo s Riječju Božjom bitno sjedinjeno“. On, Sin vječnog Oca, s Ocem se sjedinio po Riječi. Kako bismo onda mi, Njegovi učenici, imali neki drugi put?
Kao što je za gradnju kuće potreban raznovrstan građevinski materijal, tako je potrebno da i mi s Isusom, po Riječi izgradimo kuću u kojoj će biti mjesta za Njega. Jer ako je riječ u srcu, tada ona ima snagu povezivanja, jer što nam je u srcu, to nam je na jeziku. „Usta govore čega je srce puno“ (Isus u Lk 6,45). I, kako Isus u današnjem evanđelju kaže: »Majka moja, braća moja – ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše«. Dakle, nema nekog drugog načina; jedina naša veza je Riječ Božja u srcu. A prema onome što nam je u srcu nas i volja vodi, prema tome težimo i za tim čeznemo.

Molitva

Gospodine, po tvojoj riječi sve postoji, sve se obnavlja i stvara se sve novo. Hvala ti za tvoju Riječ. Molim te, daj da me Riječ ugradi u neraskidiv odnos s Tobom!

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Jessica Mangano, Unsplash 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh