Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, petak 22. rujna: Blago siromasima duhom; njihovo je kraljevstvo nebesko! Gospodine, ti si sa svoje strane uklonio zapreke koje su mi priječile put u vječni život

Foto: Jessica Mangano, Unsplash

ČITANJA

1 Tim 6,2c-12; Ps 49,6-10.17-20; Lk 8,1-3

XXIV. tjedan kroz godinu,  petak, 22. 9. 2023., svagdan

IMENDANI

Emerita, Mauricije, Silvan, Silvana, Oton; Kvatre

Prvo čitanje

1Tim 6, 2c-12

A ti, Božji čovječe, teži za pravednošću!

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Timoteju

Predragi!

To naučavaj i preporučuj! A tko drukčije naučava i ne prianja uza zdrave riječi, riječi Gospodina našega Isusa Krista, i nauk u skladu s pobožnošću, nadut je, puka neznalica, samo boluje od raspra i rječoborstava, od kojih nastaje zavist, svađa, pogrde, zla sumnjičenja, razračunavanja ljudi pokvarene pameti i lišenih istine, što pobožnost smatraju dobitkom. Pa i jest dobitak velik pobožnost, zadovoljna onim što ima! Ta ništa nismo donijeli na svijet te iz njega ništa ni iznijeti ne možemo! Imamo li dakle hranu i odjeću, zadovoljimo se time. Jer oni koji se hoće bogatiti, upadaju u napast, zamku i mnoge nerazumne i štetne požude što ljude strovaljuju u zatvor i propast. Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima. A ti se, Božji čovječe, toga kloni! Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima!

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 49, 6-10.17-20

Pripjev: Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Što da se bojim u danima nesreće
kad me opkoli zloba spletkara
koji se u blago svoje uzdaju
i silnim se hvale bogatstvom?

Nitko sebe ne može otkupit
ni za se dati Bogu otkupninu:
životu je cijena previsoka,
i nikada je neće platiti
tko želi živjeti dovijeka
i ne vidjeti jamu grobnu.

Ne boj se ako se tko obogati
i ako se poveća blago doma njegova:
kad umre, ništa neće ponijeti sa sobom,
i blago njegovo neće s njime sići.

Ako se u životu držao sretnim
— »Govorit će se da ti je dobro bilo« –
i on će doći u skup otaca svojih,
gdje svjetlosti više vidjeti neće.

Evanđelje

Lk 8, 1-3

S njime su bile neke žene i posluživale mu od svojih dobara.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.

Riječ Gospodnja.

Komentar

»…osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima!«

Milost koju primamo od Krista da budemo spašeni besplatna je, čovjek tu ne može učiniti ništa jer, kako piše Pismo, Bog je sve zatvorio u neposluh da se svima smiluje. Kristova žrtva je besplatna ili nije jeftina. To je možda glavni razlog zašto vječni život moramo osvojiti. Kada se nama ljudima nešto stalno daje, mi često mislimo da to ne vrijedi; ono što je besplatno često ne znamo cijeniti, vrednovati, primiti u zahvalnosti. Samo primanje spasenja traži od nas promjenu, borbu, djela, uzdizanje prema Bogu, traži da se vidi da smo dobili spasenje.
Pred nama su mnoge kušnje, mnogi izazovi vjere, mnoga svjedočanstva… Ponekad je sve protiv nas. Život se oduži, dođu razne nedaće. Hoće li vremenite brige, požude zagušiti evanđelje koje smo primili?

Molitva

Gospodine, ti si sa svoje strane uklonio zapreke koje su mi priječile put u vječni život. Pomozi mi da i ja otklanjam svoje, da baštinim život vječni. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Jessica Mangano, Unsplash 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh