Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, utorak 12. rujna: Kad bi nam Bog dao otkrivenje veličanstvene Kristove pobjede na križu, život bi nam bio drugačiji A jedinom pravom, vječnom, veličanstvenom Bogu i našem Gospodinu Isusu Kristu svaka čast i slava u sve vijeke vjekova

Foto: Jessica Mangano, Unsplash

ČITANJA

Kol 2,6-15; Ps 145,1-2.8-11; Lk 6,12-19

XXIII. tjedan kroz godinu, utorak, 12. 9. 2023., ili: Presveto Ime blažene Djevice Marije, svagdan

IMENDANI

Marija, Mirjam, Gvido

Prvo čitanje

Kol 2, 6-15

Gospodin vas oživi zajedno s njime. Milostivo nam je oprostio sve prijestupe.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Kološanima

Braćo!

Kao što primiste Krista Isusa, Gospodina, tako u njemu živite: ukorijenjeni i nazidani na njemu i učvršćeni vjerom kako ste poučeni, obilujte zahvaljivanjem. Pazite da vas tko ne odvuče mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na »počela svijeta«, a ne na Krista.

Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva; i ispunjeni ste u njemu, koji je glava svakog Vrhovništva i Vlasti. U njemu ste i obrezani obrezanjem nerukotvorenim: svukoste tijelo puteno; obrezanjem Kristovim: s njime suukopani u krštenju, u njemu ste i suuskrsli po vjeri u snagu Boga koji ga uskrisi od mrtvih. On i vas, koji bijaste mrtvi zbog prijestupâ i neobrezanosti svoga tijela, i vas oživi zajedno s njime. Milostivo nam je oprostio sve prijestupe, izbrisao zadužnicu koja propisima bijaše protiv nas, protivila nam se. Nju on ukloni pribivši je na križ. Skinu Vrhovništva i Vlasti, javno to pokaza: u pobjedničkoj ih povorci s njime vodi.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 145, 1-2.8-11

Pripjev: Gospodin je dobar svima!

Slavit ću te, o Bože, kralju moj,
ime ću tvoje blagoslivljat uvijek i dovijeka.
Svaki ću dan tebe slaviti,
ime ću tvoje hvaliti uvijek i dovijeka.

Milostiv je i milosrdan Gospodin,
spor na srdžbu, bogat dobrotom.
Gospodin je dobar svima,
milosrdan svim djelima svojim.

Nek te slave, Gospodine, sva djela tvoja,
i tvoji sveti nek te blagoslivlju!
Neka kazuju slavu tvoga kraljevstva,
neka o sili tvojoj govore.

Evanđelje

Lk 6, 12-19

Provede noć moleći se pa izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U one dane iziđe Isus na goru da se pomoli. I provede noć moleći se Bogu. Kad se razdanilo, dozva k sebi učenike te između njih izabra dvanaestoricu, koje prozva apostolima: Šimuna, koga prozva Petrom, i Andriju, brata njegova, i Jakova, i Ivana, i Filipa, i Bartolomeja, i Mateja, i Tomu, i Jakova Alfejeva, i Šimuna zvanog Revnitelj, i Judu Jakovljeva, i Judu Iškariotskoga, koji posta izdajica.

Isus siđe s njima i zaustavi se na ravnu. I silno mnoštvo njegovih učenika i silno mnoštvo naroda iz cijele Judeje i Jeruzalema, iz primorja tirskog i sidonskog nagrnuše da ga slušaju i da ozdrave od svojih bolesti. I ozdravljali su oni koje su mučili nečisti dusi. Sve je to mnoštvo tražilo da ga se dotakne jer je snaga izlazila iz njega i sve ozdravljala.

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Milostivo nam je oprostio sve prijestupe, izbrisao zadužnicu koja propisima bijaše protiv nas, protivila nam se. Nju on ukloni pribivši je na križ. Skinu Vrhovništva i Vlasti, javno to pokaza: u pobjedničkoj ih povorci s njime vodi.«

Kakva je to veličanstvena pobjeda Kristova bila na križu. On je tu totalno pobijedio grijeh, smrt, bolesti; đavlu je zadao poraz od kojeg se ovaj više nikad neće osloboditi.
Pavao nam donosi sliku koja opisuje kakav je to bio trijumf. Tu je sliku uzeo od Rimljana: kad bi neki vojskovođa pobijedio u ratu, njemu u čast priredili bi povorku ulicama Rima. On se vozio u kočiji s bijelim konjima, a iza njega je išlo mnoštvo vezanih zarobljenika. On, pobjednik, vodio bi te zarobljenike u pobjedničkoj povorci. Taj nam Pavlov opis najviše govori o tome kakva je pobjeda ostvarena na Kristovu križu.
Kad bi nam Bog dao otkrivenje veličanstvene Kristove pobjede na križu, kad bismo mogli u nju ući, kad bismo spoznali što nam ona donosi, vjerujem da bi naš život bio sasvim drugačiji.

Molitva

A jedinom pravom, vječnom, veličanstvenom Bogu i našem Gospodinu Isusu Kristu svaka čast i slava u sve vijeke vjekova. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Jessica Mangano, Unsplash 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh