Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

„Mogu ja i moliti i svašta, ali ako se on/ona ne odluči pokrenuti, biti ponizan/ponizna, sve to nema smisla…“ Ili ipak…?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Danas želim razmisliti i iskreno si priznati, koliko često razmišljam da se u našem braku nešto jednostavno mora promijeniti, da ovo više ne ide tako, da nema smisla? I da se ne želim dati iznova i iznova ponižavati?! Da je ponašanje moga supružnika nevjerojatno! Pokušavam mu/joj ukazati gdje griješi, koliko šteti našem braku, našoj obitelji. Vidi li on/ona što radi, kako se ponaša, da u njemu/njoj nema trunke poniznosti?! Neću ja to tolerirati, naš brak ne može uspjeti ako se on/ona ne promijeni. Mogu ja i moliti i svašta, ali ako se on/ona ne odluči pokrenuti, ako ne odluči biti ponizan/ponizna, tada sve to nema smisla. Ja sam tu bespomoćan/bespomoćna. Ako ovako razmišljam ili sam ponekad razmišljao, sigurno sam upao/upala u zamku svijeta, sotone i svoje sebičnosti. Stavljam se na mjesto Boga u braku, najčešće nesvjesno. I jako štetim svome braku, nesvjesno, a većinu krivnje ili cijelu krivnju svaljujem na supružnika. Bog mi kaže da ako jedna ovca zaluta, da će ju on tražiti svim srcem. Po čemu sam ja vrjedniji/vrjednija od supružnika? Po čemu su moji grijesi „lakši“ od supružnikovih? Što opravdava moje ponašanje bez poniznosti, s osudom i prijezirom? Kako bih se ja osjećao/osjećala da on/ona meni „objašnjava“ na način na koji ja njemu/njoj objašnjavam gdje griješi?

Kajem se, Isuse, za svoju sljepoću, za odbijanje tvoje volje za moj brak, za to što se u svome braku stavljam iznad tebe

Jesam li uopće svjestan/svjesna da ključ promjene u mome braku leži u meni i da Bog poziva mene da budem ponizan/ponizna i da svim srcem zagovaram svoj brak pred Gospodinom? Da, past ću i naravno da sam izranjen/izranjena od svega, no Bogu su moje rane dragocjene i za njih je dao svoga Sina, ali isto mi tako kaže da ću, ako se ne ponizim kao malo dijete, teško vidjeti Kraljevstvo Nebesko (Mt 18,2-4). Jesam li svjestan/svjesna da je moj put prema Nebu prožet zagovorom, borbom za supružnika i naš brak? Jesam li svjestan/svjesna koliko često mi ovakve situacije pokazuju stav i stanje moga srca? Koliko često prezirem, mislim da sam bolji supružnik, omalovažavam, inatim se, obezvrjeđujem, a ne slijedim Isusa koji mi kaže: „Pazite da ne prezrete ni jednog od ovih najmanjih…“ (Mt 18,10)? Vjerujem li uopće Isusovim riječima? On me čeka, on me traži, traži moga supružnika, želi da mu predam rane, zna da ne mogu sam/sama, zna moje boli, zna moje stanje, zna koliko mi je teško, a gdje je moj pogled, moje srce?

Podari mi milost da se mogu tvojom milošću sada potpuno predati tebi, da mogu u supružniku vidjeti tebe

Vjerujem li Isusu i želim li mu predati svoje srce, da ga promijeni ili sam usmjeren/usmjerena na to da se mora više mijenjati srce moga supružnika? Nastojim li promijeniti njegovo/njezino srce stavljanjem krivnje na njega? Bi li mene to ohrabrilo, obogatilo, osnažilo mi volju za promjenu?

Kajem se, Isuse, za svoju sljepoću, za odbijanje tvoje volje za moj brak, za to što se u svome braku stavljam iznad tebe i što prečesto u srcu odbacujem supružnika i time štetim i našem braku i svojoj duši. Podari mi milost da se mogu tvojom milošću sada potpuno predati tebi, da mogu u supružniku vidjeti tebe i da ga mogu blagoslivljati i prihvatiti takvog/takvu kakav/kakva jest, jer samo će tako u moje srce poteći istinski mir i progledat ću. Pomozi mi, Isuse, smiluj se meni grešniku/grešnici!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Želim danas kroz Psalam 51 otvoriti svoje srce Gospodinu, moliti pokajanje i moliti da me Gospodin obnovi, a samim time da obnavlja moj brak – jer sve kreće od mene! Ako to ne vjerujem, i dalje sam zarobljen/zarobljena svijetom, grijehom, ranom. A Isus čeka da me izbavi, da izbavi moj brak… Dopuštam li mu?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh