Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, ponedjeljak 11. rujna: U Bogu je spasenje moje i slava! Hvala ti što nas nukaš da ti dolazimo s vjerom i ljubavlju, pa primimo milost na milost

Foto: Jessica Mangano, Unsplash

ČITANJA

Kol 1,24-2,3; Ps 62,6-7.9; Lk 6,6-11

XXIII. tjedan kroz godinu, ponedjeljak, 11. 9. 2023., svagdan

IMENDANI

Adelfo, Bonaventura, Gašpar

Prvo čitanje

Kol 1, 24 – 2, 3

Crkvi postadoh poslužiteljem da potpuno pronesem otajstvo pred vjekovima skriveno.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Kološanima

Braćo!

Radujem se sada dok trpim za vas i u svom tijelu dopunjam što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo njegovo, za Crkvu. Njoj ja postadoh poslužiteljem po rasporedbi Božjoj koja mi je dana za vas da potpuno pronesem Riječ Božju, otajstvo pred vjekovima i pred naraštajima skriveno, a sada očitovano svetima njegovim. Njima Bog htjede obznaniti kako li je slavom bogato to otajstvo među poganima: to jest Krist u vama, nada slave! Njega mi navješćujemo opominjući svakoga čovjeka, poučavajući svakoga čovjeka u svoj mudrosti da bismo svakoga čovjeka doveli do savršenstva u Kristu. Za to se i trudim i borim njegovom djelotvornošću koja u meni snažno djeluje.

Htio bih uistinu da znate koliko mi se boriti za vas, za one u Laodiceji i za sve koji me nisu vidjeli licem u lice: da se ohrabre srca njihova, povezana u ljubavi, te se vinu do svega bogatstva, punine shvaćanja, do spoznanja otajstva Božjega — Krista, u kojem su sva bogatstva mudrosti i spoznaje skrivena.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 62, 6-7.9

Pripjev: U Bogu je spasenje moje i slava!

Samo je u Bogu mir, dušo moja,
samo je u njemu nada moja.
Samo on je moja hrid i spasenje,
utvrda moja: neću se pokolebati.

U nj se, narode, uzdaj u svako doba;
pred njim srca izlijevajte:
Bog je naše utočište!

Evanđelje

Lk 6, 6-11

Vrebali su da li subotom liječi.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Jedne subote uđe Isus u sinagogu i stane naučavati. Bio je ondje čovjek kome desnica bijaše usahla. Pismoznanci i farizeji vrebahu na nj da li subotom liječi kako bi našli u čemu da ga optuže. A on je znao njihove namjere pa reče čovjeku s usahlom rukom: »Ustani i stani na sredinu!« On usta i stade. A Isus im reče: »Pitam ja vas: Je li subotom dopušteno činiti dobro ili činiti zlo? Život spasiti ili upropastiti?« Sve ih ošinu pogledom pa reče čovjeku: »Ispruži ruku!« On učini tako – i ruka mu zdrava. A oni se, izbezumljeni, počnu dogovarati što da poduzmu protiv Isusa.

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Sve ih ošinu pogledom pa reče čovjeku: „Ispruži ruku!“ On učini tako – i ruka mu zdrava.«

Kakav je to mogao biti pogled? Možemo pretpostaviti da je Isus bio ljut jer ih je pogledom ošinuo. Taj pogled, dakle, sigurno nije bio blag, topao, mio. Zanimljivo je da se Isus tako naljutio, da je taj pogled uputio prisutnima koji su bili protiv da ovoga čovjeka ozdravi u subotu. Što je t(akv)im pogledom želio reći njima i nama? Želio nam je reći koliko mu je stalo do toga da ozdravlja bolesne, da im pomogne! Kako bi ozdravio ovoga čovjeka, nije se ustručavao ni zamjeriti se farizejima i pismoznancima.
Ovaj događaj, u kojem vidimo koliko se Isus zauzeo da bi taj čovjek bio ozdravljen, dovoljan nam je da se s pravom upitamo zašto smo tako malovjerni, zašto smo toliko skeptični prema Isusu koji ozdravlja?

Molitva

Gospodine Isuse, hvala ti za ljubav, za zauzetu ljubav! Hvala ti što nas nukaš da ti dolazimo s vjerom i ljubavlju, pa primimo milost na milost. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Jessica Mangano, Unsplash 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh