Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Da bi, kao Natanael, primio/la pohvalu od Isusa… Gospodine, očisti moju dušu od svakog licemjerja. Pomozi mi slomiti masku koju nosim

Foto: Unsplash, Jametlene Reskp

 

„EVO IZRAELCA U KOJEM NEMA PRIJEVARE“, divna je to pohvala koju je Isus uputio Natanaelu. Savršeno sam i iskreno svjestan da trenutno uopće nisam u stanju primiti od Isusa istu pohvalu koju upućuje Natanaelu.

Natanael nije licemjer, to jest nije glumac koji glumi na pozornici života

Kad se Natanael smiješi, njegovi osmijesi nisu lažni. Kad Natanael zahvaljuje, njegove zahvale nisu lažne. Kad Natanael grli i ljubi, njegovi zagrljaji i poljupci nisu lažni. Kad Natanael kaže volim te, njegova ljubav nije lažna. Kad Natanael daje obećanje, ono je iskreno. Kad Natanael daje pohvalu, ona je iskrena. Kad Natanael plače, njegov plač je iskren. Kad Natanael kaže da, to je da, kad kaže ne, to je ne. Natanael ne vara i ne obmanjuje nikoga. Natanael nije licemjer, to jest nije glumac koji glumi na pozornici života. On ljubi istinu. Čak i s Bogom, a posebno s Bogom je iskren.

Natanael ne živi kako bi ostavljao dojam, već kako bi bio

Natanael je savršeno svjestan da ništa ne može sakriti pred Bogom koji proniče i poznaje naše srce. Natanael ne izgovara molitve, nego moli. U dobru koje čini, Natanael ne traži vlastiti interes ili ljudsku slavu, nego dobro bližnjega i slavu Božju. Natanael ne živi kako bi ostavljao dojam, već kako bi bio. Natanael ima lice bez šminke. Kako lijepo!
Gospodine, očisti moju dušu od svakog licemjerja. Pomozi mi slomiti masku koju nosim.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca božanskih zvanja

Za Book.hr priredila I. A.; izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh