Brak i odnosi

PUTOKAZ ZA NEBO

ČETIRI SAVJETA ZA MUŽEVE Biti vođa u obitelji i imati sretan brak moguće je! Evo kako Mi često mislimo da se radi o nekom natjecanju između muškaraca i žena. Je li to baš tako ili u ovome postoji nešto dublje?

4 savjeta za muževe: kako biti vođa u svojoj obitelji i imati skladan brak

Foto: Shutterstock


 

Muževi, evo praktičnih naputaka koji nam mogu pomoći da budemo bolji vođe, da više poštujemo svoju ženu i živimo skladan bračni život.

Znaju li moja djeca koliko volim i poštujem njihovu mamu, mogu li im biti primjer da i oni to čine jednoga dana?

1. Biti zahvalan Bogu i svojoj ženi

Znaju li moja djeca koliko poštujem njihovu mamu?

Često ljubav svojih bližnjih, osobito svoje žene, uzimamo zdravo za gotovo. Zahvaljujem li svojoj ženi na svemu što za mene čini i što mi znači? Znaju li moja djeca koliko volim i poštujem njihovu mamu, mogu li im biti primjer da i oni to čine jednoga dana? Zahvaljujem li svakog dana Bogu na njoj kao na njegovu daru?

„Istinska bračna ljubav podrazumijeva i zahtijeva da muškarac duboko poštuje jednako dostojanstvo svoje žene: ‘Ti nisi njezin gospodar … nego njezin muž; nije ti dana da ti bude ropkinja, nego tvoja žena… Uzvraćaj joj pažnjom koju ti ona pruža i budi joj zahvalan na njezinoj ljubavi.’“ (Ivan Pavao II., Familiaris Consortio)

Krist na prvom mjestu, obitelj na drugome, posao na trećem. Ako Krist nije na prvom mjestu u našim životima, onda smo…

2. Posložiti prioritete

Zašto dolazi do razdora u obitelji?

Krist na prvom mjestu, obitelj na drugome, posao na trećem. Ako Krist nije na prvom mjestu u našim životima, onda smo izgubljeni. Jedan od razloga zbog kojega dolazi do razdora u obitelji jest da previše vremena gubimo nadmećući se s Bogom za kontrolu nad našim životom. Ja sam to činio više od dvadeset godina, a sve dok nisam svoju oholost stavio sa strane i predao svoj život Kristu 2005. nisam shvaćao da svoju ženu i našu djecu ne mogu dokraja voljeti na način na koji oni to zaslužuju dok mi Krist nije na prvom mjestu.

„Danas se više ne možemo smatrati kršćanima samo zato što živimo u društvu koje ima kršćanske korijene: čak i oni koji su rođeni u kršćanskoj obitelji i odgajani u vjeri moraju svakoga dana obnavljati svoju odluku da žive kršćanskim životom, da im Bog bude na prvom mjestu, suprotstavljajući ju neprestanim kušnjama koje pred njih stavlja sekularizirano društvo i kritikama mnogih naših suvremenika.“ (Benedikt XVI., audijencija srijedom, 13. veljače, 2013.)

3. Svoj brak shvaćati i živjeti kao apostolat i službu

(Nadnaravna zadaća

„Kršćanski parovi trebaju biti svjesni da su pozvani na svetost i posvećivanje drugih, da su pozvani biti apostolima, a njihov je prvi apostolat njihova obitelj. Oni trebaju biti svjesni da je osnovati obitelj, odgajati djecu i zaista kršćanski živjeti u današnjem svijetu zapravo njihova nadnaravna zadaća. Uspjeh njihova života, njihova sreća u velikoj mjeri ovisi o svijesti o tome njihovu osobitom poslanju.“ (Sv. Josemaría Escrivá, Razgovori sa svetim Josemaríjom Escriváom, „Scepter Publishers“, 2008., 91)

Muškarci često sjede po strani, a žene preuzmu ulogu duhovnog vođe. Hvala Bogu na našim ženama, no mi smo oni koji su pozvani biti duhovni vođe obitelji, a ne se

4. Biti duhovni vođa svoje obitelji

Na to nisu pozvane žene nego mi.

Ovdje nije riječ o nadmetanju. Muškarci često sjede po strani, a žene preuzmu ulogu duhovnog vođe. Hvala Bogu na našim ženama, no mi smo oni koji su pozvani biti duhovni vođe obitelji, a ne se zavaravati da je naša uloga isključivo materijalno skrbiti o obitelji. Sjećate li se što je otac Kettter rekao? „U Svetom pismu jasno piše da su muškarci općenito, a muževi i očevi osobito pozvani biti duhovnim vođama. Duhovno vodstvo, kakvim nam ga Isus opisuje, nije iskazivanje moći, dominacije i kontrole, nego ono prije svega znači spremnost na žrtvu za drugoga.“ Kada otac uistinu u duhovnom smislu vodi svoju obitelj, onda to ima nevjerojatan učinak na odnos supružnika i vjerski život njihove djece.

Čini mi se da je primjer kršćanskog braka jedna od najvažnijih stvari koju možemo ostaviti svojoj djeci i svijetu koji ostaje nakon nas

Jedna od najvažnijih stvari koju možemo ostaviti

Baš kao što se prava evangelizacija postiže isključivo iskrenim širenjem radosne vijesti, koje je uistinu radosno, te pružanjem dobra primjera, tako će i bračni život drugima biti privlačniji kada vide mnoge muškarce i žene kako su jedno drugome posvećeni u ljubavi, nesebičnosti, poniznosti, žrtvi te su vjerni Kristu. Čini mi se da je primjer kršćanskog braka jedna od najvažnijih stvari koju možemo ostaviti svojoj djeci i svijetu koji ostaje nakon nas. (…)

„Putokaz za nebo za prave muškarce katolike”

 

 

Iz knjige „Putokaz za nebo” autora Randyja Haina. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUST! Do 31. prosinca 2019. knjigu možete nabaviti po interliberskoj cijeni od 60 umjesto 90 kuna!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh