Duhovnost

DOM U BOGU

Bogu su dragi – bedaci Jer, ako na zemlji ne odgovaraju ničemu, očito nisu „s te zemlje”...

Foto: ian dooley; Unsplash 

Njemu su dragi – bedaci

Njegovu pažnju ne privlači ono što mi smatramo našim vrlinama, odnosno uspješan život, zrelost, uspjeh, snalaženje u svemu, emocionalna ravnoteža, duhovna sofisticiranost, nego to da smo bedaci!

Biti bedak ne znači nužno biti maloljetan, netko tko je po godinama nezreo, nego netko tko je više nezreo iznutra, netko tko ne pripada društvenoj eliti, koja se općenito raduje uspjehu

Biti bedak ne znači nužno biti maloljetan, netko tko je po godinama nezreo, nego netko tko je više nezreo iznutra, netko tko ne pripada društvenoj eliti, koja se općenito raduje uspjehu. To jednostavno znači biti nitko. Među društvenim slojevima najmanje su poštovanja uživali krčmari, bludnice i, naravno, pastiri. Ipak, Luka piše da su upravo oni bili prvi pozvani otkriti Sina Božjega … (v. Lk 2,8-16; pohod pastirā)

Čovjek, koji je svjestan svoje nezrelosti…

Među društvenim slojevima najmanje su poštovanja uživali krčmari, bludnice i, naravno, pastiri. Ipak, Luka piše da su upravo oni bili prvi pozvani otkriti Sina Božjega

Knjiga o Danijelu opisuje život nekoliko mladih Judejaca koji su se zatekli u nevolji na Nabukodonosorovu dvoru. Nisu se htjeli pokloniti kipu koji je kralj postavio u ravnici Duri i zato su bačeni u goruću peć da budu spaljeni, no Knjiga kazuje kako im se unutar peći dogodilo nešto začuđujuće: kada su se ti mladi, nezreli mladići počeli moliti Bogu, prišao im je anđeo. (Dn 3,46 – 49) (…)

Zašto mu se, dakle, sviđaju oni koji su nezreli i beznačajni? Zato jer je čovjek, koji je svjestan svoje nezrelosti i uvjeren da ništa ne znači, jednostavno lišen taštine i otvoren za dar

Zašto mu se, dakle, sviđaju oni koji su nezreli i beznačajni? Zato jer je čovjek, koji je svjestan svoje nezrelosti i uvjeren da ništa ne znači, jednostavno lišen taštine i otvoren za dar, on ne vidi u sebi nikakvih zasluga. Izvrsnu raspoloženost za obraćanje k Njemu imali su bolesni, opsjednuti, gubavci, i zato ih je tako lako ozdravljao.

Bog je tako uzljubio one koji su najmanji…

Nevjerojatno je kako je naš Bog tako uzljubio one koji su najmanji… Tu Isusovu naklonost nisu mogli razumjeti čak ni apostoli. Godinama razmišljam o tome što znači biti bedak, najmanji, dijete jer mi je stalo do Njegova Kraljevstva. Bog se nije objavio velikome svećeniku Eliju nego djetetu Samuelu, i ni u čemu nije poslušao velikog svećenika Helija, nego je poslušao zanemarenu Anu i obdario ju sinom Samuelom. Slično, Marija se u svim objavama obraćala djeci ili nezrelim ljudima: djeci iz Fatime, Bernadetti Soubirous, djeci iz La Salette te konačno Indijancu Juanu Diegu iz Guadalupea.

Nebu se nadaju oni koji se u životu ne nadaju više ničemu!

Bedaci, životno nesposobni, naivni, nespretnjakovići sudbine, to je naša istinita verzija. Oni koji obično misle da nisu sposobni ni za što – sposobni su za Nebo, jer ako na zemlji ne odgovaraju ničemu, očito nisu „s te zemlje”. Nadaju mu se oni koji se u životu ne nadaju više ničemu! Kako je to pravedno da se Bog sjeća onih koje su drugi zaboravili.

Augustyn Pelanowski. Njegove knjige možete nabaviti ovdje. 

Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh