Duhovnost

U POTRAZI ZA BOŽJIM DUHOVNICIMA

AUGUSTYN PELANOWSKI Pitaš se zašto neprestano nalijećeš na ‘teške ljude’? Mnoge zanima zašto im se to događa...

Foto: Shutterstock


 

Pitaš se zašto neprestano nalijećeš na ljude s kojima se teško možeš sporazumjeti, s njima moraš stanovati, raditi pa čak i moliti?

Ono s čim ne uspijevamo izići na kraj veoma nam je potrebno. To nas mobilizira – ne samo na molitvu nego i na…

Pogledaj: Bog je načinio enklavu stranih naroda usred Izraela, i znamo zašto je tako učinio. Zašto tako postupa s nama kad nam ne dopušta da se sami snađemo oslonjeni na vlastite snage? Imaju li područja u kojima doživljavamo slabost i bespomoćnost u duhovnom životu smisao? Podnošenje slabosti čini nas poniznima, a iskustvo poraza čini nas opreznima i spašava nas od duhovne smionosti. Postoje područja duhovnog života u kojima se odlično snalazimo, no ima i takvih u kojima uvijek iznova doživljavamo neuspjeh. Job dugo nije izlazio na kraj sam sa sobom i s onim što mu se događalo, čak ni s prijateljima koji ga uopće nisu shvaćali. U knjizi o Jošui, u 15. poglavlju, zapisana je primjedba o Judinu naraštaju – kako nisu mogli protjerati Jebusejce koji su živjeli u Jeruzalemu. Morali su se naučiti živjeti s nekim s kim su jedva uspijevali održati dobre odnose.

Ono s čim ne uspijevamo izići na kraj veoma nam je potrebno. To nas mobilizira – ne samo na molitvu, što je moralna obveza, nego i na to da molitva bude izraz vjere koja će Boga „prisiliti“ na intervenciju.

Tražimo Isusa samo onda kada osjećamo svoju potpunu nemoć. Nemoć je dakle sila koja nas…

Kanaanka, da je imala kćer koja je bolovala od gripe, ne bi trčala za Isusom, vapijući da joj pomogne. Ovako, u situaciji kada ima teško opsjednu kćer, Isus joj je nasušno potreban, i traži ga! Tražimo Isusa samo onda kada osjećamo svoju potpunu nemoć. Nemoć je dakle sila koja nas stimulira da odemo tražiti Isusa. Da Kanaankina situacija nije bila beznadna, teško da bi si dala truda razmišljati o odnosu između gospodara (kyrion) i psića (kynaria) (Mt 15,26-27). Ono s čim ne izlazimo na kraj jest neprocjenjiva pomoć u približavanju Isusu.

Znam nekoliko osoba koje su bježale od kuće prekidajući bolesne veze s obitelji i izlažući se mržnji svojih bližnjih samo kako bi se potpuno predali Bogu. Da su njihove emocionalne veze s članovima obitelji bile zdrave…

David se uopće nije snašao sa Šaulom, jer ga je ovaj posesivno ljubio i nadilazio vlašću i lukavošću, pa je David, na koncu, pobjegao kroz prozor odričući se komfora i ljubavi svoje voljene žene Mikal te prijateljstva s Jonatanom. No, tada je pronašao neizmjernu Božju blizinu kakvu dotad nije doživio. Za mnoge je ljubav samo bijeg od prihvaćanja istine o prolaznosti i potrebi napustiti sve i svakoga, a za neke bijeg od ljubavi predstavlja prihvaćanje istine da samo Bog ispunjava ljudsko srce. Znam nekoliko osoba koje su bježale od kuće prekidajući bolesne veze s obitelji i izlažući se mržnji svojih bližnjih samo kako bi se potpuno predali Bogu. Da su njihove emocionalne veze s članovima obitelji bile zdrave, pretpostavljam, nikada ne bi potražili Božju ljubav. Pouzdaj se u Boga osobito kada te obuzme nemoć, kada ne možeš razumjeti što ti se događa i kada se susretneš s nečim s čim ne možeš izići na kraj. U tim životnim tminama skriva se sjajna škola i prilika približiti se Bogu kojega nikada nisi doživio!

U potrazi za Božjim duhovnicima - knjiga

 

Iz knjige „U potrazi za Božjim duhovnicima” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh