Osobni razvoj

NEMAM DOVOLJNO VJERE DA BIH BIO ATEIST

Ateist mora imati mnogo više vjere nego kršćanin! Nije teško vjerovati u kršćanstvo nego je teško vjerovati u ateizam ili u bilo koju drugu religiju!

Ateist mora imati mnogo više vjere nego kršćanin!

Je li kršćanstvo razumno? Vjerujemo da jest. Kršćansko nam vjerovanje može izgledati problematično sve dok otvorena uma temeljito ne istražimo dokaze.


Prvo, za kršćanstvo postoje brojne intelektualne primjedbe poput onih koje smo naveli maloprije (problem zla te primjedbe mnogih znanstvenikâ).

Drugo, postoje emocionalne prepreke koje ponekad sprečavaju prihvaćanje kršćanstva: kršćanska isključivost, nauk o postojanju pakla te licemjernost kršćanâ. (Potonje, licemjernost u Crkvi, odbija ljude vjerojatno više od bilo čega drugoga. Netko je jednom rekao da su najveći problem kršćanstva – kršćani!)

Naposljetku tu su voljni razlozi zbog kojih netko može odbiti kršćanstvo, primjerice kršćanski moral koji nas naizgled ograničava u životnim izborima. Većina nas ne želi nikome odgovarati za svoje postupke, stoga nam prepuštanje slobode nevidljivome Bogu ne izgleda nimalo privlačno.

95 posto

Unatoč ovim intelektualnim i emocionalnim preprekama te preprekama koje se tiču volje, mi tvrdimo da nije teško vjerovati u kršćanstvo već da je teško vjerovati u ateizam ili u bilo koju drugu religiju. Odnosno, kad pogledamo dokaze, vidimo da je potrebno više vjere kako bi netko bio ne-kršćanin nego što je potrebno da bi bio kršćanin. Nekome bi ova tvrdnja mogla zvučati nelogično, no ona se temelji na činjenici da svaki pojedini religijski svjetonazor zahtijeva vjeru, čak i onaj koji tvrdi da nema Boga.

Zašto? Zato što mi kao ograničena ljudska bića ne posjedujemo onu vrstu znanja koja bi nam pružila apsolutni dokaz Božjeg postojanja ili pak njegova nepostojanja. Osim što smo svjesni vlastitog postojanja (znam da postojim; moram postojati kako bih razmišljao o tome pitanju), mi djelujemo i u području vjerojatnosti: bez obzira što zaključili o postojanju Boga, uvijek je moguće da istinit bude suprotan zaključak.

Također moguće je da su naši zaključci u ovoj knjizi pogrešni. No mislimo da nisu zato što imamo dobre dokaze koji te zaključke potvrđuju. Doista, mislimo da su naši zaključci bez sumnje istiniti. (Ova razina sigurnosti, recimo više od 95 posto, jest najbolje što ljudska bića, koja su ograničena i sklona pogreškama, mogu dostići u većini pitanja a to je više nego dovoljno čak i za najveće životne odluke.) Ipak, potrebno je malo vjere kako bismo prevladali mogućnost da smo u krivu.

Vjera jednog ateista

Da, naši zaključci iziskuju ʽvjeruʼ, no često se zaboravlja da je ona potrebna za svaki svjetonazor uključujući i ateizam i panteizam. U to smo se ponovno uvjerili nedavno kada smo na jednome od naših seminara upoznali ateista Barryja. (…)

Iz knjige „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist” autorâ N. L. Geislera i F. Tureka. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti po cijeni sniženoj za 40%! Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna

O knjizi „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist“

Ova će knjiga biti posebno zanimljiva onima koji kršćanstvo smatraju izmišljotinom, a svim će kršćanima poslužiti kao izvanredno sredstvo za jačanje vlastite vjere te kao izvor konkretnih argumenata i dokaza za njezinu obranu.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh