Osobni razvoj

STEKNI PRIJATELJA - SAMA SEBE

Ako se pronalazite u ovome, sami ste sebi najgori neprijatelj Pretjerana samokritičnost, negativan samogovor, konstantno predbacivanje grešaka iz prošlosti i uspoređivanje s drugima...

Tri znaka da si sam/a sebi najgori neprijatelj

Foto: StockSnap, Pixabay

Stephanie Hertzenberg u knjizi „9 znakova da ste sami sebi najgori neprijatelj”, (Belief Net, 2021.) navodi negativan govor kao prvi znak da ste sami sebi najgori neprijatelj. Vivian Bricker s kršćanskog portala Ibelieve.com, referirajući se na ovu knjigu navodi i obrazlaže još dva znaka koja ukazuju da ste sami sebi neprijatelj – život u prošlosti i konstantno proživljavanje prošlih pogrešaka te uspoređivanje s drugima.

Negativan samogovor

Mnogi od nas ne bi razgovarali s članom obitelji ili prijateljem na isti način na koji razgovaramo sami sa sobom. Govoriti ili razmišljati o stvarima kao što su „debeo/la sam”, „ružan/a sam” ili „ja sam neuspješan/a” negativni su samogovor. Zapravo, mnogi od nas se toliko naviknu na negativan razgovor sa samim sobom da ne shvaćamo da to činimo.

Kada razgovarate sami sa sobom, govorite kao da razgovarate s prijateljem. Biste li svog prijatelja ikada nazvali debelim, ružnim ili neuspjelim?

Negativan samogovor nije pozitivan i nikada ne bismo smjeli razgovarati sami sa sobom na ovaj način. Kada razgovarate sami sa sobom, govorite kao da razgovarate s prijateljem. Biste li svog prijatelja ikada nazvali debelim, ružnim ili neuspjelim? Onda ne govori ni ove stvari sebi.

Biblija nam govori da smo svi stvoreni na Božju sliku (Postanak 1,27). Gospodin ne griješi. Psalam 139,14 kaže: „Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna.” Svi ljudi su divno stvoreni, uključujući i tebe. Ti si prekrasno dijete Božje koje Bog jako voli.

Kad god osjetite da vam u um zadire negativan samogovor, zamolite Isusa da se odreknete tih misli. Zarobite svaku misao i učinite je poslušnom Kristu (2 Korinćanima 10,5).

Budite ljubazni i nježni prema sebi. Nikada nemojte misliti ili govoriti loše stvari o sebi. Divni ste, nevjerojatni i jedinstveni. Nema druge osobe poput tebe na svijetu

Iz vlastitog iskustva razumijem da je teško prekinuti negativan govor o sebi i svakodnevno se borim s njim, ali moramo se nastaviti boriti s tim negativnim glasovima u našim umovima. Ako ste u iskušenje, suprotstavite se negativnoj misli govoreći: „Stvoritelj svijeta me je stvorio nevjerojatno čudesno.” Bit će to svakodnevna bitka, ali Gospodin će biti tu da vam pomogne i obaspe vas milošću. Budite ljubazni i nježni prema sebi. Nikada nemojte misliti ili govoriti loše stvari o sebi. Divni ste, nevjerojatni i jedinstveni. Nema druge osobe poput tebe na svijetu.

Konstantno proživljavanje grešaka iz prošlosti

Drugi znak da ste sami sebi najveći neprijatelj je stalni povratak u prošlost i proživljavanje vlastitih grešaka. Ta mi je borba znana. Misli poput „Mogao/la sam bolje” ili „To je bila ogromna pogreška” neprestano mi se motaju u glavi.

Ako uvijek razmišljamo o svojim prošlim pogreškama i proživljavamo ih, nećemo moći učiniti stvari koje je Bog planirao za našu budućnost

Možda ste pali na testu iz matematike, prekuhali puricu za Dan zahvalnosti ili ste pobjegli iz kapelice na dan vjenčanja, ali ne morate mjeriti svoju vrijednost na svojim pogreškama iz prošlosti. Neprestano proživljavanje onoga što je pošlo po zlu može učiniti da se osjećate gore u vezi sa sobom, iz toga može proizaći mnogo lošega, kao na primjer prejedanje, ili misli o samoozljeđivanju… Biblija nam govori da zaboravimo svoju prošlost i da nastavimo dalje (Filipljanima 3,13-14). Ako uvijek razmišljamo o svojim prošlim pogreškama i proživljavamo ih, nećemo moći učiniti stvari koje je Bog planirao za našu budućnost.

>>VIDEO Adventska meditacija: U sakramentu svete ispovijedi iskusit ćeš da sam ja liječnik! 

U Izaiji 43, 18-29, Bog nam kaže: „Ne spominjite se onog što se zbilo, nit’ mislite na ono što je prošlo. Evo, činim nešto novo; već nastaje. Zar ne opažate? Da, put ću napraviti u pustinji, a staze u pustoši.” Gospodin želi da sebi oprostimo svoje prošle pogreške, kao što je i On nama oprostio, i da nastavimo dalje. Za nas nema sretne budućnosti ako pustimo svoje misli da se zadrže na prošlim pogreškama. Pusti i pusti Boga.

Uspoređivanje

Društvene mreže nas pokušavaju prevariti, šapćući kako su svi ljepši od nas, uspješniji od nas i sretniji od nas

Treći znak da ste sami sebi najgori neprijatelj je igra usporedbe. Poznato je da je usporedba kradljivac radosti i svakako je znak da smo sami sebi najveći neprijatelj. Prestanite s usporedbama. Prestanite se uspoređivati ​​s drugima. Društvene mreže nas pokušavaju prevariti, šapćući kako su svi ljepši od nas, uspješniji od nas i sretniji od nas. Lako je usporediti naše živote s drugima, jednako lako kao što je klik mišom. Umjesto da svoje živote uspoređujemo s drugima, trebamo biti sretni zbog drugih i uzdizati jedni druge u molitvi. Važno je zapamtiti da su Instagram, Facebook i druge aplikacije za društvene mreže istaknuti dijelovi života naših prijatelja i obitelji. Ničiji život nije savršen cijelo vrijeme. Većina nas dijeli samo najvažnije i najsretnije trenutke svog života – ne i one loše…, slomljene dijelove naših života.

Neprestano uspoređivanje s drugima samo će vas učiniti jadnim

Umjesto da se uspoređujete s drugima, počnite primjećivati ​​pozitivne aspekte sebe. Razmislite o tome koliko ste hrabri, koliko ste ljubazni ili koliko ste suosjećajni. Neprestano uspoređivanje s drugima samo će vas učiniti jadnim. Odaberite danas da napustite igru ​​usporedbe i vratite radost u svom životu.

Njeguj prijateljstvo sa samim sobom

Umjesto da budete sami sebi najveći neprijatelj, donesite namjernu odluku da ćete sami sebi biti prijatelj. Nema ničeg sebičnog ili ponosnog u tome da budete ljubazni prema sebi. Krist ne želi da se upustiš u destruktivne navike, kao što je negativno samogovorenje, proživljavanje prošlih pogrešaka ili igranje igre usporedbe. Ne biste trebali biti sami sebi najveći neprijatelj. Cijenite svoje tijelo, um i dušu. Ne prigovarajte sami sebi i nemojte se osjećati inferiornim u odnosu na druge.

Umjesto da budete sami sebi najgori neprijatelj, zamolite Boga da vam pomogne da vidite sebe onakvim kakvim vas On vidi

Umjesto da budete sami sebi najgori neprijatelj, zamolite Boga da vam pomogne da vidite sebe onakvim kakvim vas On vidi. On te vidi kao prekrasno remek-djelo, lijepo i nevjerojatno. Stvorio vas je s posebnom svrhom. Kad god osjetite da vam se u glavi i srcu pojavljuju negativne misli, smirite ih molitvom Isusu. Zamolite ga da vam pomogne da budete ljubazni, nježni i puni razumijevanja prema sebi. Zabrljat ćeš i pogriješiti, ali to te ne čini neuspjehom – čini te čovjekom, čovjekom koji uvijek ima pristup oprostu kroz Krista.

Odlučite se da će danas biti novi početak za vas. Dan kada ste odlučili postati svoj najbolji prijatelj, a ne najveći neprijatelj.

Izvor: Vivian Bricker za Ibelieve.com; prijevod Ivana Adamić, Book.hr, odabrala A.P.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Najčitanije

Na vrh