Osobni razvoj

UZMI I ČITAJ

Savjeti fra Ive Pavića kako plodonosno čitati Bibliju Čitanje Biblije nije pobožno vježbanje, nego životna potreba, kao što je i uzimanje hrane životna potreba, a ne vježbanje

Savjeti fra Ive Pavića kako plodonosno čitati Bibliju

Foto: Pixabay

 

Dobar način da bi se pročitala gotovo cijela Biblija jest slijediti dnevna čitanja u misi. Pojedina su čitanja određena da se čitaju na misi svaki dan. U nedjelju i na blagdane čitanja se odabiru tako da tvore cjelinu i da jedno osvjetljava drugo. Kada slijedite misna čitanja, čitate Bibliju iz srca Crkve.

Prije čitanja – molitva Duhu Svetomu

Čitanje biblijskih redaka treba biti povezano s molitvom. Prije čitanja treba se pomoliti Duhu Svetom, da nam pomogne kako bismo mogli razumjeti ono što čitamo. Isus je uostalom i najavio: „Branitelj Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh“ (Iv 14,26).

…potrebno je moliti se Duhu Svetom da nam pomogne u njezinu tumačenju

Biblija je šifrirano Pismo i može biti odgonetnuta samo Duhom kojim je pisana. Znači, potrebno je moliti se Duhu Svetom da nam pomogne u njezinu tumačenju.

Bog nam se osobno obraća

Dok čitamo Sveto pismo trebamo imati jaku želju za obraćenjem i živjeti duhovnim životom

Dok čitamo Sv. pismo, treba biti ponizan pred svetim tekstom, zatim vjerovati da Bog doista želi doći do nas i osobno nam se obratiti po Svetome pismu. Potrebno je ustrajati u čitanju, prije ili kasnije ćemo otkriti neki redak koji našem srcu donosi neizmjernu milinu, okus Boga koji je slađi od meda samotoka.
Treba izbjegavati previše doslovno ili fundamentalističko tumačenje Svetoga pisma koje bi zanemarilo inteligenciju, teološko znanje i crkveno zajedništvo. Dok čitamo Sveto pismo trebamo imati jaku želju za obraćenjem i živjeti duhovnim životom. Ako se Sveto pismo čita u teškom grijehu bez kajanja, od čitanja nema koristi. Ali uvijek postoji mogućnost da se upravo po čitanju Biblije tvrdokoran grešnik obrati.

Poljubi Bibliju – jer ljubiš Krista

Na kraju čitanja važno je zahvaliti Duhu Svetom i poljubiti Bibliju. Jer ljubiš Krista.

Iz knjige „Uzmi i čitaj“ autora dr. sc. Ive Pavića, OFM. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Preporučamo ti na našem portalu rubriku Dnevna misna čitanja s komentarom Nediljka Jelčića, kao i Školu molitve koju organiziraju Kristofori a koja se temelji na razmatranju Biblije.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh