Svetac dana

19. SVIBNJA

Sveti Celestin V. – papa koji se prvi u povijesti odrekao papinske časti Kao pustinjak u planini Morrone (Abruzzo), izabran je za Papu protiv svoje volje 5. srpnja 1294. godine. Vjernički ga je puk odlično prihvatio, ali novi se Papa nakon pet mjeseci odrekao papinske časti i vratio pustinjačkom životu…

Sveti Celestin V. – papa koji se prvi u povijesti odrekao papinske časti

Današnji sveti zaštitnik je papa Celestin V. Rodio se je 1215. u Iserniji, a po nekima u naselju Sant’Angelo Limosano, kao Pietro Angelerio, jedanaesto dijete skromnih seljaka. Sa 17 godina stupio je u benediktinski red, a 1239. godine povukao se u brda i postao pustinjak. U Rimu se školovao i postao svećenik. Osnovao je čitav niz pustinjačkih naselja, a 1244. godine  utemeljio svoju redovničku zajednicu, celestince, uklopljene u benediktinski red. Djelovali su u Abruzzu, Apuliji i Laziju. Kao pustinjak u planini Morrone (Abruzzo), izabran je za Papu protiv svoje volje 5. srpnja 1294. godine.

Odrekao se papinske časti i vratio pustinjačkom životu

Vjernički ga je puk odlično prihvatio, ali novi Papa, prostodušan duhovnik, nije se razumio u politiku ni u složene poslove rimske kurije. Htio je reformirati kler, ali nije želio postati igračka u rukama kralja Karla II. Anžuvinca. Nakon pet mjeseci odrekao se, kao prvi papa u povijesti, papinske časti i vratio se pustinjačkom životu. To je izazvalo snažnu reakciju kod prosjačkih redova, pa ga je novi papa Bonifacije VIII. zatočio u dvorcu Fumone, u blizini Ferentina (Lazio). Tamo je preminuo na današnji dan, 19. svibnja 1296. godine. Svetim ga je 1313. proglasio papa Klement V. Zaštitnik je Isernije, Aquile, Urbina, Molisea te mnogih drugih naselja, župa i crkava.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh