Svetac dana

11. RUJNA

Sveti Ivan Gabriel Perboyre – misionar koji je podnio mučeničku smrt u Kini Na maloga Ivana Gabrijela najviše je utjecao njegov stric, član misijske družbe lazarista. On se je, u teškim revolucionarnim danima, živo i neustrašivo zalagao za obranu vjere u svome rodnome kraju...

Sveti Ivan Gabriel Perboyre

Sveti Ivan rodio se 1802. godine, na blagdan Bogojavljenja. Na maloga Ivana Gabrijela najviše je utjecao njegov stric, član misijske družbe lazarista. On se je, u teškim revolucionarnim danima, živo i neustrašivo zalagao za obranu vjere u svome rodnome kraju. Tu je školu dvije i pol godine polazio i Ivan Gabrijel, te u njoj položio ispit zrelosti. Prisustvovao pučkim misijama u Montaubanu, koje su ga veoma potresle, tako da je odlučio kao misionar poći u Kinu. Zato je stupio u družbu lazarista, koji su u Kini preuzeli one misije što su ih prije ukinuća reda 1773. godine držali francuski isusovci.

Prvu redovničku formaciju dao mu je stric, a Ivan ju je 28. prosinca 1820. zaključio prvim zavjetima. Obrazovanje je nastavio u Parizu. Ondje su mu kao uzori i učitelji bili: sv. Toma Akvinski (za teologiju), sv. Bernard (za duhovni život), te sv. Bonaventura i sv. Terezija Avilska. Na djelima istih svetaca nadahnjivao se i osnivač lazarista – sveti Vinko Paulski.

Perboyre je 23. rujna 1825. godine, u kapeli kuće matice Milosrdnih sestara u Parizu, bio zaređen za svećenika. Tamo je i na oltaru, ispod kojega su pred revolucijom bile sakrivene relikvije svetog Vinka Paulskoga, odslužio svoju prvu misu. Nakon toga je odmah imenovan profesorom dogmatike u velikom sjemeništu u Saint-Flouru. Zbog svoje oštroumnosti i duboke pobožnosti, bio je veoma cijenjen profesor.

Mučeništvo i sveta smrt

I Ivanova molba za odlazak u misije napokon je pozitivno riješena, te se je on u luci Le Havre, 21. ožujka 1835., ukrcao u brod za Kinu. Nakon duga putovanja, svetac se sretno iskrcao 29. kolovoza u Macau. Ondje je ostao nekoliko mjeseci i posvetio se studiju kineskoga jezika. Kad je donekle svladao taj, nimalo lagan, jezik, poslan je kao misionar u kinesku pokrajinu Honan, gdje postade i prvi generalni vikar.

Nakon godinu i pol započeo je progon katolika. Revni je misionar uhvaćen 26. rujna 1839. u mjestu Tcha-Yuen-Keu, te odveden u Kwang-Ytang. Ondje je bio izložen nemilosrdnom ispitivanju i okrutnoj torturi. Sljedeći dan su ga prevezli u Kucheng, gdje je bio podvrgnut daljnjem ispitivanju i mučenju. Nakon toga su ga zatvorili u strog zatvor u kojem nije bilo ni najosnovnijih higijenskih uvjeta, u Wuchangu. Ondje je proveo teških osam mjeseci čekanja na izvršenje smrtne presude.

Presuda je izvršena točno u podne, 11. rujna 1840. godine. Tijelo mu je bilo sahranjeno najprije u Kini, a zatim, dvadeset godina kasnije, prevezeno u Francusku i pobožno sahranjeno u kući matici otaca lazarista u Parizu.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh