Svetac dana

11. SVIBNJA

Sveti Franjo de Geronimo – veliki apostol i društveni reformator Još za života smatran je svecem, a u nedjelju poslije njegove smrti u isusovačkoj crkvi, gdje je pokopan, više od 40 tisuća ljudi primilo je svetu pričest...

Sveti Franjo de Geronimo – veliki apostol i društveni reformator

Današnji je sveti zaštitnik Franjo De Geronimo, isusovac, misionar i društveni reformator. Rodio se je 17. prosinca 1642. godine u talijanskom gradu Grottaglie (provincija Taranto, Apulija), u građanskoj obitelji, kao prvo od jedanaestero djece. Odrastao je u obiteljskom okrilju duboke vjere i kršćanske pobožnosti, i već se kao dječak opredijelio za svećeničko zvanje. Studirao je filozofiju na isusovačkom kolegiju u Tarantu, a crkveno pravo i teologiju u Napulju. 1670. godine stupio je u Družbu Isusovu. Djelovao je kao pučki misionar u gradovima i selima južne Italije. Veliki apostol i socijalni reformator, želio je poći kao misionar na Daleki Istok, ali je od 1676. stalno boravio u Napulju, u kojem je kao pučki apostol djelovao 40 godina. Zavolio je taj grad ljubavlju svoga učitelja Isusa Krista, „prijatelja carinika, grešnika i bludnica“.

Evangelizirao je na rubnim dijelovima društva

Njegov duhovnički rad odvijao se je po uskim ulicama, sumnjivim predgrađima, zloglasnim četvrtima i živopisnim napuljskim trgovima. Pokazao je izvanredne sposobnosti kao organizator velike misionarske ekipe, u kojoj su djelovali i laici. Dopirao je i do onih na dnu društva, ljudske i moralne bijede, posvuda je širio tople riječi vjere i ljubavi, a njegove potresne propovijedi obratile su mnoga tvrdokorna srca. Posjećivao je bolesnike i siromahe, propovijedao po zatvorima i javnim kućama, spašavao djecu od zla puta. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja. Preminuo je na današnji dan, 11. svibnja 1716., u Napulju. Još za života smatran je svecem, a u nedjelju poslije njegove smrti u isusovačkoj crkvi, gdje je pokopan, primilo je svetu pričest više od 40 tisuća ljudi. Blaženim ga je 1806. proglasio papa Pio VII., a svetim 1839. papa Grgur XVI. Zaštitnik je rodnog grada, Napulja te mnogih naselja, župa i crkava diljem Italije i svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh