Svetac dana

10. LISTOPADA

Sveti Ljudevit Bertrán – prorok i čudotvorac koji je na kršćanstvo obratio više od 15 tisuća ljudi Oni koji su poznavali sv. Ljudevita Bertrána kažu da je glavna značajka njegove duhovnosti bio strah Božji...

Sveti Luis Bertrán

Imendani: Danijel, Samuel, Hugolin, Angela

U obitelji Bertrán vladao je duboko kršćanski duh koji se naročito očitovao u djelima pobožnosti. Sveti je Ljudevit već od malena pokazivao izuzetnu sklonost prema duhovnim vrednotama. Kad mu je bilo 16 godina, pošao je na hodočašće u Compostellu u želji da se što bolje pripremi za redovnički život te odabere onu pravu redovničku obitelj koja će mu najviše odgovarati. No onamo nije dospio. Otišavši od kuće, roditeljima je napisao potresno pismo u kojem ih zbog svog postupka moli za oproštenje, ali i naglašava da je time želio samo ispuniti volju Božju. U pismu moli roditelje da podmire njegove dugove što ih je učinio na putu, a naznačio je i imena svojih vjerovnika.

Njegov se otac protivio tome da Ljudevit uđe u red dominikanaca, no složio se s time da mu sin postane klerik. Dok je molilo povečerje, Ljudevit se sakrio u jednoj samostanskoj kapeli, a kad su redovnici ulazili u dvoranu kapitula, i on se obazrivo približio te je pao na koljena iza prozora kapitula, da i sam čuje pouke i pobude; a kad je primijetio skori svršetak, brzo se diže da ne bude otkriven te otiđe pun pobožnosti svojoj kući. Zgoda jasno pokazuje koliko je čeznuo da postane dominikanac.

Postao je učiteljem novaka u 23. godini

Ljudevit je ipak odjenuo dominikanski habit 26. kolovoza 1544., doduše bez pristanka roditelja, no i pristanak je ubrzo došao. Roditelji su se pomirili s odlukom svoga sina. Ljudevit je imao sreću da je stupio u red baš u vrijeme kad je katolička obnova zahvatila i prosjačke redove, ulijevajući im nov, svjež duh i obnavljajući njihove strukture. Dominikanci su se obnavljali, a kao novi redovi pojavili su se kapucini i isusovci. Redovnici, kojima je bilo iskreno stalo do obnove redovničkoga života, izabraše ga za veoma odgovornu službu, za učitelja novaka, premda su mu tada bile tek 23 godine. To ga je povjerenje subraće potaknulo da se s još većim žarom dadne na savršen život, a zato si je počeo nalagati i veoma oštre pokore, smatrajući ih veoma uspješnim i djelotvornim sredstvom duhovnoga napretka.

Dok je sv. Luis propovijedao na svom materinjem španjolskom jeziku, razumjeli su ga i govornici drugih jezika.

Obratio je na kršćanstvo više od 15 tisuća duša

Bojeći se, vjerojatno, viših zaduženja i većih odgovornosti u redu, Bertrán je zamolio da smije poći na daljnje nauke na sveučilište u Salamancu. Tamo se susreo s jednim Indijancem, koji je došao iz Amerike, i taj je susret u njemu rodio želju za misijama. Na svoju je veliku avanturu krenuo u subotu 14. veljače 1562. i to pješice, bez novca, s bisagama na ramenima. Ukrcavši se na brod, stiže u Zapadnu Indiju. U Cartageni se prijavio u dominikanski samostan sv. Josipa. Odatle je išao propovijedati po raznim mjestima današnje Kolumbije. U aktima procesa za njegovu kanonizaciju spominje se da je propovijedao na španjolskom jeziku, a domoroci su ga ipak razumjeli i bez prevođenja. U Americi je ostao sedam godina. Bio je prorok i čudotvorac; obratio je na kršćanstvo više od 15 tisuća duša.

Rana koju je nosio do smrti

Zadobivši dopuštenje, Bertrán se vratio u domovinu, kamo je prispio 18. listopada 1569. godine. Bio je prilično utučen, a na nozi je nosio ranu koja nikada nije zacijelila. Tada je nadbiskupiju u Valenciji vodio patrijarh i nadbiskup sv. Ivan de Ribera, koji ga je primio s mnogo razumijevanja i ljubavi. On mu je dopustio da ga prati na pastoralnim putovanjima, a bio je uz njega i na času smrti te je doživio utjehu da je dočekao Bertránovu beatifikaciju.

Oni koji su poznavali sv. Ljudevita Bertrána kažu da je glavna značajka njegove duhovnosti bio strah Božji. No iako je bio sav prožet strahopoštovanjem i bogobojaznošću, to mu je u dušu ulijevalo silnu jakost i mir. Kad je u svečanim zgodama znao govoriti, govorio je autoritetom koji je značajan za karizmatike. Njega je u pitanjima reforme Karmela pitala za savjet i velika sveta Terezija. On ju je poticao da nastavi s tim djelom te prorekao da će u njemu uspjeti.

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh