Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Ženo, prihvati Mariju u svoje srce ako želiš naučiti trpjeti Marija je pod Križem ostala u svojoj boli bez vike, pobune i mrmljanja na Boga i bližnjega. Nije nikoga opsovala. Nije nikoga proklela

Foto: Pixabay

 

Ženo, prihvati Mariju u svoje srce ako želiš naučiti trpjeti kad si pod Križem. Danas je Isus taj koji ti od gore, s križa, govori: „Prihvati Mariju, moju Majku, u svoju kuću!”.

Ne znam koji te mač ili bol ožalošćuje i opterećuje, ali ako ne želiš da te tvoj Križ gnječi, prihvati Mariju u svoje srce

Koji mač ti danas probada srce? Koja bol ti slama srce? Možda to što se nisi udala? Možda što u braku nisi dobila dijete? Možda to što te muž prevario ili ostavio? Možda prerana smrt jednog tvog djeteta? Možda razvratan život kojeg vodi jedna tvoja kćer? Možda to što te muž kojeg voliš više ne želi? Ne znam koji te mač ili bol ožalošćuje i opterećuje, ali ako ne želiš da te tvoj Križ gnječi, prihvati Mariju u svoje srce. Ona će te naučiti trpjeti s dostojanstvom.

U svojoj boli ostala je tiha. Njezina tišina bila je molitvena. Kao i njen sin, pod Križem nije nikoga proklela

Marija je pod Križem ostala u svojoj boli bez vike, pobune i mrmljanja na Boga i bližnjega. Nije nikoga opsovala. Nije nikoga proklela. U svojoj boli ostala je tiha. Njezina tišina bila je molitvena. Kao i njen sin, pod Križem nije nikoga proklela. Nije opsovala Boga. Nije si čupala kosu. Nije napravila nikakvu scenu. Njezin krik boli bio je tih, te je molila kao i njen sin dok je umirao na Križu: „Oče, znam da sve izađe na dobro onima koji te ljube. U tvoje ruke predajem ovu svoju otkupiteljsku bol i opraštam onima koji su slomili moje srce”.

Kako je teško trpjeti u tišini! Teško je iznad svega onima koji u svoju kuću nisu prihvatili Mariju, Majku koja zna tješiti

Pripovijedajući o svetosti svoje majke Monike, Sveti Augustin kaže da ona, iako je znala da ju muž vara, nije o tome pričala niti svojim najbližim prijateljicama, kako one ne bi sudile i osudile njenog muža. Kako je teško trpjeti u tišini! Teško je iznad svega onima koji u svoju kuću nisu prihvatili Mariju, Majku koja zna tješiti. Stoga, ženo, u svojoj boli ne lij suze pred svojim prijateljicama, već samo pred Marijom, ako želiš kušati božansku utjehu.

Amen. Aleluja.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh