Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Zašto se ponekad prema osobama koje mi ne znače toliko ponašam bolje nego prema supružniku?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Zašto ponekad ili često tako burno reagiram prema suprugu/supruzi? Zašto u određenim trenucima samo tražim što bih mu/joj nametnuo ili za što ga/ju optužio/la? Zašto se u tim trenucima ne mogu zaustaviti, pokušati shvatiti, ‘dešifrirati’ drugačije, biti razuman/na? Kako je moguće da na poslu, u društvu, među prijateljima i tko zna gdje mogu obuzdati i ton svoga glasa i način kako se odnosim, a kada dođem doma, kao da istresem sve što sam tamo trebao/la reći u poštovanju? Međutim, to se tamo nisam usudio/la, nego sam to „progutao/la“, pravio/la se uljudan/na, a očito sam glumio/la jer me sve to na kraju ponijelo i dovelo u situaciju da izranim one koji su mi najbliži, koje volim i koji vole mene. Kakav je moj nastup i stav kad dođem kući? Možda očekujem da me svi razumiju, da me shvaćaju, da me ne „pile“ svojim prohtjevima jer mi tada treba mir? No shvaćam li da, i onda kada imam „loš dan“, mogu supružnika i djecu zamoliti, mirno, uljudno, pristojno, normalnim glasom da mi daju samo malo vremena da se smirim, jer čovjek sam.

Upravo me vrijeme druženja sa supružnikom, s djecom treba odmoriti. Bog je to tako zamislio

No, prvi tren nakon što dođem doma, najbitniji je i supružniku i djeci jer tu im se dajem i oni se daju meni ili se pak zatvaram, a onda se i oni zatvaraju. Iako to znam, prečesto smatram da me gnjave i to im i kažem. Zašto? Zato što sam odabrao/la biti zarobljen/a svijetom pa zaboravim da me upravo vrijeme druženja sa supružnikom, s djecom treba odmoriti. Bog je to tako zamislio. Ili mislim da sam ipak ja najvažniji i da je jedino bitno kako se ja osjećam, kako ja na sve gledam? I da me samo trebaju prestati gnjaviti? Zar uistinu vjerujem da su za moje burne, ljutite, napadačke reakcije krivi moji bližnji? Što vidim, napose u očima svoje djece kada tako postupam? Da, slab/a sam, ali upravo zato trebam njih, trebam im se prepustiti, dati im vrijeme i dati im se kroz razgovor, igru, druženje, radost, da me oni ispune. Jer, oni su moj najvrjedniji dar. Vjerujem li u to ili mi je važniji šef, prijatelj, ja sam/a sebi i moje potrebe i moji stavovi?

Ne želim se osuđivati niti pasti pod teret osude, ali želim, Isuse, da mi otvoriš oči

O Isuse, kajem se za svaki povišeni ton prema suprugu/zi i djeci. Kajem se što sam sâma/samu sebe uvjerio/la da su oni krivi za moje grubo ponašanje; kajem se što sam dopustio/la svijetu da me u to uvjeri. A zapravo sam/a odabirem kako ću se ponašati. Oprosti mi što ne vidim da, kada se tako ponašam, najviše štetim sâm/a sebi, ali i obitelji. Ne želim se osuđivati niti pasti pod teret osude, ali želim, Isuse, da mi otvoriš oči kako bih u takvim situacijama vidio/la tko mi je najveći neprijatelj. Daj mi snage da odlučim postupati ispravno i nauči me da, prije nego što dođem kući, otpustim teret posla, obaveza, kako bih se mogao/la dati obitelji ispravno i potpuno. Iscijeli sve rane suprugu/zi i djeci koje su nastale zbog takvog ponašanja.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Nevjerojatno je da u komunikaciji s drugim ljudima koji nam ne znače toliko imamo snage i volje kontrolirati se. Zapravo radi se o tome da u tim situacijama samo gutamo frustracije, a onda ih prvom prilikom istresemo na najmilije. Kako se ja osjećam kada to meni napravi suprug/a?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh