Duhovnost

PIŠE JOSIP LONČAR

Zašto nam se često čini da su ‘nevjernici’ blagoslovljeniji od vjernika? Ako prihvatimo patnju kao Božju volju, osuđujemo sami sebe na nepovjerenje koje nikako ne može donijeti plod vjere potreban za ispunjenje bilo koje molitve

Zašto nam se čini da 'nevjernici' često imaju veći blagoslov od Boga?

Vjernici me pitaju kako to da Bog pomaže nevjernicima. Oni, iako naočigled žive bez Boga, kao da imaju veći blagoslov od onih koji sebe smatraju revnim vjernicima? Mnogi su nevjernici zdraviji i u puno boljem materijalnom položaju od onih koji zaista revnuju za Boga. Jesu li oni koji žele revnovati za Boga, tj. zaista živjeti po Božjim i Crkvenim zapovijedima, već unaprijed predodređeni da lošije žive od onih koji za Boga ne žele čuti? Činjenica je da je to vrlo čest slučaj. Zašto? Znamo da je knez ovoga svijeta Sotona (usp. Lk 4,6), zbog čega i Isus kaže da ne možemo u isto vrijeme ljubiti Boga i svijet. One koji su njegovi, Sotona želi zadržati da ostanu njegovi, tako da im ispunjava njihove grešne zahtjeve, dok se protiv onih koji ne pripadaju njemu bori na sve moguće načine.

Jedna od najvažnijih Sotoninih prijevara

Neke pokušava pridobiti ispunjavajući im grešne nakane, dok druge pokušava pridobiti tako da im uzima sve, pokušavajući ih uvjeriti kako je to Božja volja za njihov život. Mnogi misle da sa Sotonom imaju problema samo oni koji su opsjednuti, a da velika većina ljudi nikad i ne dođe u kontakt s demonima. To je velika prijevara. Glavni cilj Sotone nije plašiti i mučiti nesretne duše, već udaljiti ljude od Boga i Crkve, da ne baštine nebo nego odu u pakao. Sotona nije toliko glup da bi se ljudima pokazivao s repom i rogovima, već najčešće djeluje na ljudski ponos i sjetilnost, neprimjetno odvlačeći čovjeka od Boga i Crkve. Jedna od najvažnijih Sotoninih prijevara je ta da pokušava ljude uvjeriti kako je Bog taj koji im šalje patnju iz ovog ili onog razloga. Ako prihvatimo patnju kao Božju volju, osuđujemo sami sebe na nepovjerenje koje nikako ne može donijeti plod vjere potreban za ispunjenje bilo koje molitve. Ja osobno vjerujem da svaki onaj koji je kršten, a udaljio se od Boga i Crkve, ustvari ima ozbiljnih problema sa Sotonom i demonima a da to nikad i ne primijeti.

Ulomak iz knjige Karizma vjere – vjera je… autora Josipa Lončara. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh