Recenzije knjiga

„Karizma vjere – vjera je…” Josip Lončar

Karizma vjere - Recenzija knjige

O knjizi

„Vjera je jamstvo za ono čemu se nadamo,

dokaz za one stvarnosti koje ne vidimo.”
Heb 11,1

Bog nam je obećao da će nam ispuniti sve što ga s vjerom zatražimo! Kakva je to vrsta vjere, po kojoj nas Bog uslišava? Što nam o vjeri govori Biblija? Vrijedi li to Kristovo obećanje i za današnjeg čovjeka ili je bilo namijenjeno samo njegovim suvremenicima te posebno izabranim svecima? Što trebamo učiniti kako bismo zadobili tu vrstu vjere…?

Autor knjige ima dugogodišnje iskustvo takve vjere te je to iskustvo uspio prenijeti na mnoge druge vjernike. Kroz molitvu vjere i danas se događaju mnogobrojna čudesna obraćenja, oslobođenja i ozdravljenja!

Bog može postaviti i najbogatiji stol ispred nas, no ako mi taj stol ne ‘vidimo’ i ne znamo kako s njega ‘uzeti’, ostat ćemo gladni. Vjerom, zapravo, uzimamo ono što nam je Bog već dao!

»Zaista, zaista, kažem vam, tko vjeruje u me, i on će činiti djela koja ja činim. Činit će i veća od ovih, jer ja idem k Ocu. I što god zamolite u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu.« (Iv 14,12) 

O prevažnoj temi vjere ima mnogo knjiga i u posljednje vrijeme neke su veoma dojmljive, kao ona monumentalna biskupa oca Mije Škorca Vjera i nevjera i ona dragocjena knjižica Vjerom do zdravlja doktorice znanosti i članice svjetovnog instituta Marice Čunčić.

U tome nizu knjiga Josipa Lončara Karizma vjere (vjera je…) predstavlja posebno mjesto po tome što je pristup doista karizmatski, a autor je obdareni, smioni laik. Da je takva knjiga potrebna svjedoči i brzi izlazak trećeg izdanja, za koje pišemo ove uvodne napomene.

Prvo izdanje sadrži duboko autorovo iskustvo vjere hranjeno Pismom i crkvenim dokumentima. Na mjestima je bilo obilježeno polemičkim tonovima zbog nerazumijevanja s pojedinim teolozima i svećenicima što je inače redovito u velikom prostoru slobode djece Božje i pristupu novim pojavama. Dobro je da je autor za ovo drugo izdanje koristio susrete i mišljenja sugovornika iz kruga crkvenoga učiteljstva, prihvatio njihove primjedbe i pročistio tekst kako bi bio još čitkiji i korisniji. To sve svjedoči o istinitosti Newmanove izjave kako je put posvećenja prožet stalnim promjenama i, što se više posvećujemo, to se više moramo mijenjati. Josip Lončar želi istinski kročiti tim putem, koristiti milosti koje su mu dane kroz iskustvo dragocjenih trenutaka molitve i vjere, i susreta sa snagama dobra i zla u hrabroj borbi Božjim oružjem.

Zato možemo toplo preporučiti ovu knjigu uz molitvu za Božji blagoslov svim čitaocima, i poželjeti rast i produbljivanje vjere svima nama kao i s pravom očekivati nova naredna izdanja.

Neka zagovor naše nebeske Majke, prvakinje u vjeri, prati sve nas.

Ivan Šešo, duhovnik 

Ova će knjiga mnoge čitatelje, najiskrenije rečeno, umah privući – različitošću i začudnošću. A tako i već startno zaintrigirani (i probuđeni) čitatelji u narasloj znatiželji ujedno će i osjetiti i dodatnu posebnost: privilegij autorovih prijatelja, suputnika, sugovornika pa i supatnika. Kao što, naravno, usputne i rijetke dvojbe što ih autor zna podcrtati (npr. u odnosu na neke stavove pojedinih teologa) nisu prepreka osobnome poniranju do izvora, do ishodišta, iskona Božje riječi.

Dakle, združivši očišćenu, nepomućenu, a davno zapisanu, tj. objavljenu riječ (u interpretaciji vrsna znalca artefakata) s neposrednim, suvremenim i aktualnim iščašenjima razlomljena, odnosno oboljela čovjeka, autor sve podređuje putu do srca Istine – postajama ozdravljenja neizmaštanih mu suputnika. Zato i nudi, te primjerima iz svakodnevnog života dokazuje, mogućnosti i moć ozdravljenja i duha i tijela kroz molitvu u vjeri. Jer tek takvo ozdravljenje jest oslobođenje…

U svakome slučaju, i skeptiku će ova knjiga u zavidnoj mjeri otkriti, otvoriti i približiti dubinu i radost, svevremenost i životnost Božje riječi.

Anđelko Novaković, književnik 

Predgovor 6. izdanju

Peto izdanje Karizme rasprodano je prije nekoliko godina. Knjigu su izdavali razni izdavači u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Africi, Americi. Na hrvatskome govornom području prodano je dvadesetak tisuća primjeraka. Dvije sam godine pokušavao knjigu nadopuniti, izmijeniti, dopisati, no konačno sam odustao od toga posla i odlučio napisati nastavak knjige, tj. sasvim novu knjigu koja će biti uskoro gotova. Zbog mnogih pak koji pitaju za Karizmu vjere, odlučili smo je ponovno tiskati, bez zahvaćanja u tekst.

Autor 

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, potražite “Ocjena knjige” na dnu članka. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Osnovne informacije

Naslov: Karizma vjere
Podnaslov: Vjera je…
Autor: Josip Lončar
Nakladnik: Figulus
Godina izdanja: 2012.
Recenzenti: Ivan Šešo – duhovnik i  Anđelko Novaković – književnik
Jezik: hrvatski
Broj stranica: 224
Uvez: meki
Veličina knjige: 13,6 x 20,4 cm

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh