Duhovnost

KAKO SE PRIPREMITI ZA KORIZMU

Zašto lažemo sami sebi?

Foto: Shutterstock

 

Uništavaju li naše laži samo nas ili one utječu na sve? Pročitajte u tekstu u nastavku

Je li korizma također vrijeme da prestanemo lagati sami sebi? Kome sve nanosimo bol svojim lažima?

Kao prvo, Bogu, jer nam je u Deset zapovijedi rekao: Ne svjedočite lažno! Također zato što time povrjeđujemo i svoje bližnje. Na posljetku, žrtve laganja smo i mi sami.

F. M. Dostojevski u svom djelu Braća Karamazovi govori o šteti koju laž nanosi duši:

Čovjek koji laže sebi i sluša svoje laži, dolazi do toga da ne može razlikovati istinu unutar sebe ili oko sebe. Time gubi poštovanje prema sebi i drugima. Bez poštovanja prestaješ voljeti. Počneš se upuštati u strasti i grešne užitke. Toneš u bestidnost svojih poroka…

Zašto onda lažemo? Zašto iz života izbacujemo Ljubav? Naše je srce uvijek spremno ponovno zavoljeti. Pitanje je imamo li želju prihvatiti emocije?

Što se događa kada se čovjek navikne lagati sam sebi?

Više ne može pronaći istinu. U odsutnosti istine, nestaje dobrota. Bez dobrote, nema ljubavi. Bez ljubavi, počne prevladavati sebičnost. Kada nas obuzme sebičnost, počinje nestajati empatija. Čovjek bez empatije je čovjek s osjećajima pakosti i mržnje. Pakost i mržnja polako uništavaju sve oko nas.

Zašto onda lažemo? Zašto iz života izbacujemo Ljubav? Naše je srce uvijek spremno ponovno zavoljeti. Pitanje je imamo li želju prihvatiti emocije?

Ako smo pokrenuli destruktivni lanac laži samom sebi, to ne znači da smo učinili jednostavnu, malu pogrešku.

Ako smo pokrenuli destruktivni lanac laži samom sebi, to ne znači da smo učinili jednostavnu, malu pogrešku. Lažima dokazujemo da više volimo stvari ovoga svijeta, a manje živoga Boga. A što je Bog nego sva dobrota, ljepota i ljubav? Istina nam pomaže da svoj život uredimo tako da bude u skladu s ljubavlju, s onim što je istinsko, dobro i lijepo.

Ta promjena srca nije nešto što možemo postići sami. Trebamo moliti za snagu i milost pravednog Boga.

Priznajmo svoju krivnju, pokajmo se. Razmišljajmo o tome dok se pripremamo za ovu Korizmu.

Izvor: Aleteia

Prevela: Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh