Svjedočanstva

I JA SAM TOMA

Zašto (ipak) nije loše biti kao apostol Toma „Ne budi kao Toma!” Magdalena nam svjedoči kako su joj cijeli život ovog apostola prikazivali kao negativca... A onda je jednog nedjeljnog jutra s oltara čula drugu stranu te 'priče'!

Zašto (ipak) nije loše biti kao apostol Toma

Foto: Shutterstock


 

Cijeli sam život slušala rečenicu: Ne budi kao Toma! Cijeli su mi život Tomu prikazivali kao negativca, nevjernika. Cijeli su mi život stvarali ružnu sliku o tom apostolu. O tom apostolu koji je nama ljudima najsličniji i po mnogočemu najbliži. Onda sam jednog dana čula drugu stranu priče.

Svećenik je tog nedjeljnog jutra stajao za oltarom i glasno govorio: Budite kao Toma! Nema ničeg lošeg u tome da budete kao on!

Potraga za susretom s Isusom

Nakon dugog razmišljanja, shvatila sam što je zapravo želio reći. Taj je momak cijelim svojim bićem žudio za Kristom, svom je tugom svijeta tugovao zbog njegova raspeća, svom ga je hrabrošću srca tražio među živima. Izjedao ga je nemir, nije mogao stajati prekriženih ruku i čekati, nije se bojao neprijatelja i smrti. Osjećao se izdanim, kao što se ponekad i mi osjećamo. Osjećao se prevarenim, kao što se nerijetko i mi osjećamo. Osjećao je besmisao, koji često i mi osjećamo u dubini duše.

U trenutku kad je čuo da je Isus živ, posumnjao je. Ne zato što nije htio vjerovati da je Isus uskrsnuo, jer htio je to više od ičega, nego baš zbog toga što je, kao njegov učenik, želio i sâm svjedočiti tome. Želio je da se Isus pokaže i njemu, upravo poradi te ljubavi i privrženosti koju je osjećao prema njemu. Bio je tužan, ljut, razočaran. Pomalo ljubomoran i nagao. Nije želio vjerovati da bi mu Isus to napravio. Da bi mu to uskratio. Nastavio je svoju potragu za susretom i dalje. Često ga se naziva nevjerni Toma, al’ njega je u tim trenucima upravo vjera navodila da ne odustaje, da preokrene svaki kamen na zemlji dok ga ne pronađe. Sumnjao je, istina, al’ je žudio, al’ je volio, al’ se borio! I naposljetku, Isus mu je došao. Naposljetku ga je ipak pronašao. Naposljetku je do kraja povjerovao.

Svaki odnos ima svoje uspone i padove

Zato nema ništa loše u tome da budemo kao Toma. Dapače, budimo kao Toma! Prepirimo se s Bogom, raspravljajmo, sumnjajmo, tražimo odgovore na svoja pitanja, ne uzimajmo sve zdravo za gotovo. Vjera je živ odnos. Svaki odnos ima svoje uspone i padove. Ljudi smo, griješimo i lutamo. Ali se uvijek iznova vraćamo toj ljubavi. Ljubav je bitna. Budimo uporni i snažni. Hrabri i ustrajni. Tko traži, taj će i naći. I neće uvijek biti lako, ali bitno je da ne odustanemo. Koliko god da je teško i ponekad neshvatljivo, nemojmo odustati!

Toma nije.

Autorica: Magdalena Marđetko

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh