Svetac dana

16. OŽUJKA

Sveti Klement Marija Hofbauer – bio je omiljeni ispovjednik u Beču Kad je jednom skupljao milostinju, netko mu je pljunuo u lice, a on je rekao: „To je bilo za mene, a sada dajte nešto i za siromašnu djecu.‟

Sveti Klement Marija Hofbauer - apostol Varšave i Beča

Osnovni podaci

Rođen 1751. u Tasovice nad Dyji (Češka)
Preminuo 1820. u Beču (Austrija)
Blaženim ga je 1888. proglasio papa Lav XIII.
Svetim ga je 1909. proglasio papa Pio X.

Svetac kojeg se danas prisjećamo jest Klement Marija Hofbauer, apostol Varšave i Beča. Rodio se je 26. prosinca 1751. u moravskom selu Tasovice nad Dyji (kotar Znojmo, danas Češka) kao Jan Dvořák, deveto od dvanaestero djece Čeha i Njemice. Rano je ostao bez oca i postao pekar. Htio je postati svećenik, ali nije imao novca za školovanje. Češko prezime zamijenio je njemačkim – Hofbauer. Neko vrijeme živio je kao pustinjak. Kad je navršio 21 godinu, zahvaljujući dobročiniteljima započeo je studij bogoslovije u Beču, a završio ga je u Rimu 1784. U Rimu je 1785. postao redovnik redemptorist i primio svećenički red. Djelovao je od 1787. kao dušobrižnik varšavskih Nijemaca, naučio poljski i osnivao redemptorističke samostane u Poljskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Rumunjskoj. U Varšavi je s prijateljem osnovao školu za 350 siromašnih dječaka i gimnaziju za djevojčice. Naročitu brigu vodio je za siročad i djecu s ulice i neprestano organizirao misije. U njegovoj varšavskoj crkvi svetog Benona mise su se služile od jutra do mraka, ispovijedalo se i propovijedalo neprestano, na poljskom i njemačkom.

 Omiljeni bečki ispovjednik i propovjednik

U vrijeme napoleonskih ratova, 1808., morao je napustiti Varšavu i nastavio je djelovati u Beču. Postao je omiljeni bečki ispovjednik i propovjednik. Kad je jednom skupljao milostinju, netko mu je pljunuo u lice, a on je rekao: „To je bilo za mene, a sada dajte nešto i za siromašnu djecu.‟ Prozvali su ga apostolom Beča, a on je vjernike posjećivao kod kuće, družio se sa studentima i znanstvenicima, prijateljevao s umjetnicima, a naročitu brigu vodio je o nevoljnicima i siromasima, kojima je hranu donosio pod ogrtačem. Osnovao je i katoličko učilište. Bio je velik štovatelj Blažene Djevice Marije i uvijek je sa sobom nosio krunicu koju je nazvao svojom pokretnom knjižnicom. Mladima koje je duhovno vodio obično bi je poklonio kao najdraži dar. Preminuo je 15. ožujka 1820. u Beču, a nepregledno mnoštvo vjernika iskazalo mu je počast. Blaženim ga je 1888. proglasio papa Lav XIII., a svetim 1909. papa Pio X. Zaštitnik je Beča, šegrtskih udruga te mnogih župa i crkava diljem Europe i svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh