Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Zar se moj život i brak trebaju sastojati samo od toga da ja uvijek budem potlačen/a i pod pritiskom, kukavica, pasivan/a, slab/a?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Isuse, ti si rekao „Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi“ (Lk 6,29). Što mi time želiš reći? Da moram svima popuštati, da trebam biti žrtva, prihvatiti sve kao takvo i da se cijeli moj život i brak treba sastojati samo od toga da ja uvijek budem potlačen/a i pod pritiskom, kukavica, pasivan/a, slab/a? Želiš li mi reći da na mene mogu utjecati okolnosti, napose one loše, da me ljudi mogu fizički „nadzirati“ i misliti da imaju kontrolu nada mnom (i sam/a prečesto mislim da sreća moga života ovisi o mome suprugu/zi, „jer da je on/a drugačiji/a, i ja bih bio/la drugačiji/a“.)

Ako idem ne-svetim načinom, ulazim u grijeh

Znam da potpuno krivo gledam. „Okrenuti drugi obraz“ znači reagirati u ljubavi i poštovanju, izreći i ono što je krivo i ono što je ispravno, po Bogu. „Okrenuti drugi obraz“ znači preuzeti nadzor, a ne da ga drugi imaju nada mnom, jer shvatit će da su duhovno u prisutnosti nečega, počet će se čuditi, vidjet će da me to ne dira i da ja odlučujem slijedeći Kristovu zapovijed. Ako idem ne-svetim načinom, ulazim u grijeh. Zar još nisam shvatio/la da tako neću uspjeti uvjeriti suprugu/ga ni u šta i da svakim danom sve više „tonemo“? Kada imam ljubavi i poštovanja, iako ih on/a nema, tek onda ga/ju vodim do uvjerenja. To je moguće samo tako, da slijedim Boga. To mekša njegovo/njezino srce.

Mogu kršiti Božje zapovijedi misleći: „Shvatit će on/a kad-tad“

Možda neće odmah uspjeti, no želim ustrajati jer jedino i isključivo tako moj brak može biti osnažen, blagoslovljen. No mogu uskraćivati ljubav i poštovanje, inatiti se, kako bih ga/ju uvjerio da sam ja u pravu, kako bih tako dobio zasluženu ljubav i poštovanje. Mogu kršiti Božje zapovijedi misleći: „Shvatit će on/a kad-tad“, ali znam da to na kraju ne vodi nikamo. Izbor je moj, ali svaki izbor ima posljedicu.

Kajem se što njega/nju optužujem da je kriv/a za loše stvari u braku, a ja se premalo trudim uzeti sve blago i oružje koje imam

Uvijek mogu opravdavati sama/samu sebe i okriviti suprugu/ga ili mogu biti blagoslov svome braku. Vjerujem li u to? Želim li slobodu koja mi se nudi?

Isuse, kajem se za svaki trenutak kada sam se opravdavao/la i za svoje grešne reakcije optuživao/la svoga supruga / svoju suprugu. Kajem se što njega/nju optužujem da je kriv/a za loše stvari u braku, a ja se premalo trudim uzeti sve blago i oružje koje imam i koje si mi dao besplatno da budem supružnik po tvojoj mjeri. Otvori mi oči srca da to vidim i daj mi snage da to prihvatim i tako živim. Nadoknadi mome supružniku svaku ranu koju sam mu/joj prouzročio svojim grešnim ponašanjem.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Moj je izbor hoću li prestati prigovarati, prezirati, mrziti, opravdavati se, griješiti. Na to me nitko ne može prisiliti. Također, moj je izbor hoću li ljubiti, poštovati, slušati Božje naputke za brak i moj me suprug / moja supruga u tome ne može spriječiti. To je moj izbor! Znam da ću padati, ali također znam da nisam bespomoćna žrtva kako si to često mislim. Ta spoznaja mijenja moj brak u potpunosti.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh