Duhovnost

DON POTTER

Zanimljivo je da se Bog koristi riječju ‘dojenčad’ kada govori o savršenom slavljenju I reče im Isus: „Da; a zar nikada niste čitali: 'Iz usta djece i dojenčadi sebi si pripravio savršenu hvalu'?“ (Mt 21,16)

Zanimljivo je da se Bog koristi riječju dojenčad kada govori o savršenom slavljenju

Foto: Shutterstock

 

Bog usavršava hvalu

I rekoše mu: „Čuješ li što ovi govore?“ I reče im Isus: „Da; a zar nikada niste čitali: ‘Iz usta djece i dojenčadi sebi si pripravio savršenu hvalu’?“ (Mt 21,16)

Zanimljivo je da se Bog koristi riječju dojenčad kada govori o savršenom slavljenju. Grčka riječ nepios znači djetešce ili dijete koje još ne govori razgovjetno. Katarizo se koristi za riječ usavršiti i znači postaviti nešto na pravo mjesto, sazreti, dovršiti. Ako parafraziramo, Mt 21,16 može ovako zvučati: Jedino Bog može pripraviti pravu hvalu i postaviti je na pravo mjesto, kroz usta onih koji su puni povjerenja poput male djece. Pokušam li sam usavršiti svoje slavljenje, oduzimam posao Bogu.

Ono što se događa nasamo s Bogom još je uvijek najvažnije štovanje u našem životu

Slavljenje je snaga

Zanimljivo je usporediti razlike između Ps 8,2 i Mt 21,16. Isus je objasnio značenje Ps 8 u Mt 21.

U ustima djece i dojenčadi hvalu si spremio protiv neprijatelja, da ušutkaš neprijatelja i osvetnika. (Ps 8,2, KJV)

I reče im Isus: „Da; a zar nikada niste čitali: ‘Iz usta djece i dojenčadi sebi si pripravio savršenu hvalu’?“ (Mt 21,16)

Isus je za nas interpretirao Ps 8,2 – slavljenje je snaga. Podarena nam snaga je zrelo slavljenje. To je slavljenje koje ušutkava Božje neprijatelje. Slavljenje je oružje koje ušutkava mučiteljev glas koji se podiže na nas. Optužitelj ne može opstati ondje gdje glas izvikuje hvale Bogu.

Iako nema mnogo stihova koji opisuju kako je Isus slavio Oca, Lk 10 daje nam uvid u njegove osjećaje prema slavljenju. U svim onim prilikama kada je odlazio na osamu da bi molio, sigurno je dio vremena posvećivao štovanju.

Ono što se događa nasamo s Bogom još je uvijek najvažnije štovanje u našem životu. Što se Isusu događalo u njegovim osobnim trenucima, vidljivo je u provalama radosti koju je zbog Oca osjećao.

Iz knjige „Pred zidom“ Don Pottera. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKA AKCIJA! Knjigu do 18. 12. možete nabaviti po cijeni od 36 umjesto 90 kunaovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh