Duhovnost

VJERA U BOŽJA OBEĆANJA Pozvani smo poput Abrahama, Izaije, Ivana Krstitelja i Djevice Marije nositi nadu jedni drugima Ni ljudima prije mnogo vjekova nije bilo bajno Uvijek je bilo poteškoća. U napasti smo da mislimo kako je nama najteže, kako je danas najgore. To je varka. Ovo nam vrijeme želi za primjer dati ljude koji su imali vjeru, zatim viziju, nakon toga nadu.

Pozvani smo poput Abrahama, Izaije, Ivana Krstitelja i Djevice Marije nositi nadu jedni drugima

Foto: Shutterstock

 

Abraham se nadao. Bog mu je obećao brojno potomstvo. Prihvatio je to obećanje sa sigurnošću čovjeka vjere i živio je u toj nadi “protiv svake nade”, kako će poslije reći novozavjetni pisci, iako okolnosti njegova života nisu hrabrile tu nadu. Izraelci su hranili svoju nadu kroz čitavu povijest. Bilo je teških trenutaka. Često je izgledalo da je svaka nada izgubljena. Tada je Bog podizao proroke. U dojmljivim slikama proročkih vizija oni u ljudima oživljuju nadu da ih Bog nije ostavio. Tako su ustrajali u nadi da će se Božji pohod i pobjeda obistiniti u njihovom životu. Čekali su puni nade takav pohod.

„Ne gubite nadu!“

Jedinstveni lik i snažan glas Staroga zavjeta je prorok Izaija. Njegove ćemo riječi slušati u liturgijskim čitanjima tijekom Došašća. “Ne gubite nadu”, glavna je poruka tog jedinstvenog proroka i za današnje vrijeme. To je poruka koja nastoji podići i naš narod u ovim vremenima, koja bi htjela siromašnima i obespravljenima hraniti volju za život i rad i nadu u siguran i skori boljitak. To je poziv na povjerenje da će se na dobro okrenuti sve ono što nam baš ne izgleda uvijek dobro. To je konkretna nada da Bog nije zaboravio na naš narod. I danas nam je potreban glas proroka koji viče za sva vremena, pa i za naše vrijeme i naše okolnosti. Bog žuri da nas spasi. To je nada koju nam Božić najavljuje i ispunjava.

Poziv na obraćenje i promjenu života

Drugi dominantan lik u vremenu Došašća je sv. Ivan Krstitelj. Njegova poruka glasi: „Vrijeme je došlo, ispunilo se. Nada tisućljeća je na vratima. Pripravite srce“. To je poziv na obraćenje, poziv na promjenu života. Čovjek mora svoju nadu hraniti i aktivnim sudjelovanjem. Ono se sastoji u tome da se život učini kvalitetnijim. Ako u srcu nosiš živu nadu koja samo što se nije obistinila, valja pripraviti srce. Ivanov glas odjekuje pustinjom, ali jednako tako odjekuje i našim crkvama u misama Došašća! „Pripravite put, poravnajte staze!“ Njegov glas htio bi doprijeti do svakog čovjeka dobre volje koji želi biti na blagoslov i radost svima za koje živi, a posebno upravo u hodu prema ovim divnim danima božićnog otajstva.

Marija – ‘nositeljica nade’

Blažena Djevica Marija je, kao svaka druga majka koja pod srcem nosi začeto dijete, hodala u nadi. Ona je u kršćanstvu poznata i pod imenom Zornica, zvijezda Danica, objaviteljica novog dana. Upravo zato se u našim krajevima zadržao običaj da vjernici sudjeluju na ranojutarnjim misama koje su prozvane “zornicama”. Kao da se želi potaknuti čovjeka da ne prespava skori dolazak Gospodnji. Marijino je srce u tom pogledu bilo najpripravnije. Zato je ona u ovom vremenu Došašća prisutna kao nositeljica i donositeljica nade, tj. djeteta, Isusa Krista. Sva je u službi svjetla i nade. U jednom od svetišta Majke Božje nalazi se natpis koji Mariju naziva “Početkom boljega svijeta!” Čitavo njezino biće služi Božjim planovima. Njezino je poslanje donositi nadu. Ona sama spominje da se Bog „spomenuo dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka“. To je i nama poziv da jedni drugima nosimo nadu.

Ulomak iz knjige Dobra strana života autora fra Zvjezdana Linića.

Izdavač: Teovizija.

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh