Zanimljivosti

I NJIMA JE BILO IZNENAĐENJE

VIDEO U dvije godine, pet sestara Gospodin pozvao na posvećen život, u isti red! Nazaret, najmlađa od sestara koja se redu pridružila zadnja, pomislila je: 'Ne može biti. Ne može biti da nas Bog poziva sve, i na isti institut...' Ipak, moglo je biti, i jest!

VIDEO Pet sestara u dvije godine ušle u isti red

Foto: Screenshot

 

Priča o pet bioloških sestara koje su u samo dvije godine postale časne sestre privukla je pozornost u Španjolskoj, njihovoj domovini. Obitelj broji ukupno sedmero odrasle djece – šest sestara i jednog brata.

Svih pet sestara pridružile su se istoj španjolskoj kontemplativnoj vjerskoj zajednici, Iesu Communio, osnovanoj 2010. u Burgosu, na sjeveru zemlje. Prva je bila Jordán. Sljedeće godine ušle su Francesca i Amada de Jesus. Dva mjeseca kasnije na red je došla Ruth Maria; ona je najstarija od pet. Konačno, šest mjeseci kasnije, ušla je i Nazaret.

Iznenađenje i za njih

Njihova vjerska zajednica objavila je videozapis u kojem sestre opisuju svoje duhovno putovanje. U svom svjedočenju Amada de Jesus kaže: „Bilo je veliko iznenađenje za sve kad nas je naš Gospodin pozvao.”

Zapravo, nisu čak ni međusobno razgovarale o svom vjerskom pozivu. „Nismo znali za ovu žeđ koju je Duh Sveti budio u nama.”

Njezina sestra Nazaret pomislila je: „Ne može biti. Ne može biti da nas Bog poziva sve, i na isti institut, ali definitivno zove mene, netko ovdje laže, ali to zasigurno nisam ja!” Amada dodaje: „Bog ima svoje planove i zna vrijeme i mjesto za svaku osobu.”

Htjela je biti majka

U videu s. Amada de Jesus pripovijeda da je od djetinjstva njegovala „vrlo jednostavan odnos” s Bogom, ali da poziv na vjerski život nije bio tako jednostavan za razaznavanje i prihvaćanje:

„U određenom sam trenutku znala da me želi za sebe i samo razmišljanje o tome ispunilo me radošću, ali isto tako sam mislila da je poziv odricanje od toga da budem žena, žena i majka. I stavila sam se pred Njega i zamolila Ga da me ne zove da se toga odreknem.”

Prisustvovala je sastancima koje je Iesu Communio organizirala sa članovima svoje župe, tijekom kojih su redovnice prenijele iskustva o „spašavanju i ozdravljenju”. U to je vrijeme Amada studirala za učiteljicu, s naglaskom na obrazovanju osoba s posebnim potrebama. Ona prepričava:

„Bog je bio u tim osobama s invaliditetom, izvlačeći najbolje iz mene kao osobe. Učila bih ujutro i razmišljala što bi bilo dobro za ovu ili onu osobu. Na kraju, punina je davanje sebe. Mi smo stvoreni da volimo i budemo voljeni, a On je izvor ljubavi.”

Kad je primijetila da je Isus poziva da mu se potpuno posveti, Amada je otišla razgovarati s poglavaricom instituta. „Morala sam znati je li to zaista On ili sam to nekako izmislila”, kaže ona.

Ljubav prema Bogu

Iako je video objavljen 1. kolovoza, prošlo je 13 godina otkako su sestre postale časne sestre. Danas Amada de Jesus izjavljuje: „Dar posvećenja je neusporediv. Danas ostajem ovdje zbog ljubavi prema Njemu i osjećam da me jako voli. Osjećam da me On duboko voli.”

Pogledajte video u nastavku:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh