Svetac dana

17. SVIBNJA

Sveti Pascual Baylón – gajio je posebnu ljubav prema Euharistiji Vrativši se kući s opasnoga putovanja, sastavio je knjižicu u kojoj su bile skupljene izreke što su dokazivale Isusovu stvarnu nazočnosti u euharistiji...

Sveti Pascual Baylón – gajio je posebnu ljubav prema Euharistiji

Današnji je sveti zaštitnik Pascual Baylón Yubero, španjolski franjevac, zaštitnik euharistijskih kongresa i euharistijskih udruga. Rodio se je 24. svibnja 1540. godine, na Duhove, u Torrehermosi (provincija Zaragoza), kao sin siromašnih i pobožnih seljaka. Od ranog djetinjstva iskazivao je ljubav prema molitvi i pobožnost prema euharistiji. Čuvao je kao pastir obiteljska stada i u Božjoj prirodi mnogo molio, razmatrao, postio i činio pokoru. Kad je navršio 18 godina, odlučio se je za redovničko zvanje. Pokušao se je pridružiti reformiranim franjevcima, ali oni su mu preporučili da još neko vrijeme pričeka.

Vjerno je služio Gospodinu kao ponizan i jednostavan redovnik

U blizini samostana, u naselju Alconchel de Ariza, našao je posao kao pastir kod bogatog gospodara Martína Garcíje, koji ga je zavolio i htio ga posiniti. Franjevci su ga napokon primili u svoju zajednicu 1564. godine, a godinu dana kasnije položio je svečane redovničke zavjete. Poglavari su mu ponudili da postane svećenik, ali on je želio ostati ponizan i jednostavan redovnik. Vjerno je služio Gospodinu i braći kao kuhar, vratar, vrtlar i sakupljač milostinje, a slobodno vrijeme provodio je u molitvama pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Blag i mudar, bio je obdaren mističnim milostima, vizijama, zanosima i čudesima. Španjolski provincijal poslao ga je 1576. generalu reda u Pariz. Putovao je u franjevačkom habitu i često nailazio na opasnosti jer je posvuda po Francuskoj bilo fanatičnih hugenota koji su ga napadali, rugali mu se i zlostavljali ga. Jednom je jedva umaknuo od kamenovanja, kada je s kalvinima raspravljao o euharistiji i žarko branio to uzvišeno otajstvo.

Preminuo je izmučen strogim pokorama

Vrativši se kući s opasnoga putovanja, sastavio je knjižicu u kojoj su bile skupljene izreke što su dokazivale Isusovu stvarnu nazočnosti u euharistiji. Izmučen strogim pokorama, preminuo je na današnji dan, 17. svibnja 1592. godine, na blagdan Duhova, u Villarealu (provincija Castellón). Blaženim ga je proglasio 1618. papa Pavao V., a svetim, 1690. godine, papa Aleksandar VIII. Papa Leon XIII. proglasio ga je 1897. zaštitnikom svih euharistijskih djela i društava, a nešto kasnije i zaštitnikom međunarodnih euharistijskih kongresa. Štuju ga naročito u njegovoj rodnoj Španjolskoj, ali i u drugim krajevima svijeta, posebno u Italiji, te u Srednjoj i Južnoj Americi. Zaštitnik je kuhara, pastira te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh