Mladi

JOSIP MATEZOVIĆ

Valentinovo – uzvišen dan kojim se slavi upravo spolni odnos! Pročitajte promišljanje vjeroučitelja Ljubav se ne definira spolnim odnosom – seksom. Pogotovo ne predbračnim seksom! Ljubav je prije svega žrtva, i otklanjanje upravo tih sebičnih zahtjeva od samoga sebe… Ljubav je puno više od spolnog odnosa i traženja zadovoljstva

Foto: Unsplash, Priscilla Du Preez

 

Josip Matezović mladi je vjeroučitelj iz Vinkovaca i provoditelj programa „Prava ljubav čeka” udruge „Hrvatska za Život” pomoću kojeg mladima govori o predbračnoj i bračnoj čistoći i koji su plodovi ako se one žive na ispravan način.
Na svome profilu na Facebooku objavio je zanimljivu objavu, kojom je zapravo objasnio što ljubav i Valentinovo jesu, a što nisu. Objavu donosimo u nastavku u cijelosti.

„Valentinovo… To je praznik spolnoga odnosa – seksa. Da, takva je moderna pretpostavka. Jer gdje je ljubav ondje nužno dolazi i seks… Kako bi inače ljubav mogla opstati, i kako drugačije držati vatru upaljenom ako u vezi nema odnosa? Bez toga, veza nema smisla, a Valentinovo pogotovo. Kao nijedan drugi, to je uzvišen dan kojim se slavi upravo spolni odnos.

Ljubav nam ostaje na spolnom odnosu i ispunjavanju vlastitih seksualnih maštarija…

Pa se onda za njega pripremamo… Tražimo lijepa mjesta, uređujemo stan, unajmljujemo sobe, kupujemo svijeće, aromatične mirise i izazovno donje rublje… Sve izvanjsko ispunjavamo, kako bi ostavili što bolji dojam i učinili nešto dosad neučinjeno… Da se ne zaboravi. Da bude posebno! I tako, ljubav nam (p)ostane izlika za vlastito zadovoljavanje požude i strasti. Ljubav nam ostaje na spolnom odnosu i ispunjavanju vlastitih seksualnih maštarija…

Ljubav se ne definira spolnim odnosom – seksom. Pogotovo ne predbračnim seksom! Ljubav je prije svega žrtva, i otklanjanje upravo tih sebičnih zahtjeva od samoga sebe… Ljubav je puno više od spolnog odnosa i traženja zadovoljstva.

Zaljubljenost je put prema ljubavi. Put koji prolazi kušnje, propitivanje, širom otvorene oči.

Valentinovo može biti svaki dan, jer truditi se učiniti svaki dan posebnim za svoju djevojku/mladića jest izazov

Valentinovo se slavi kao poseban dan zaljubljenih – onih koji su na putu prema ljubavi, ljubavi koja se kruni stupanjem u brak… A brak se kruni spolnim odnosom – bračnim darivanjem. Valentinovo može biti svaki dan, jer truditi se učiniti svaki dan posebnim za svoju djevojku/mladića jest izazov. Valentinovo bi nam trebalo posvjestiti kako je svaki dan nova prilika za pokazati privrženost, lijepu riječ, zagrljaj.

To vezu čini posebnom, nisu potrebna uvijek nova iznenađenja i pokloni. Potreban si ti, iskren, čist u srcu i očima. Potrebno je poštovanje i spremnost na odricanje… A to se postiže molitvom i sakramentalnim životom. No, odricanje je zahtjevno. I nije nam ugodno. Ono traži potpunog i trijeznog mene, koji shvaća što je to dostojanstvo ljudskog tijela i spolnosti svaki dan, pa čak i na Valentinovo.

Ali ne dajte da vam to pokvari vaše planove…”

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh