Duhovnost

SESTRA BOGNA ODGOVARA:

Uvrijedi li se Bog zbog naših grijeha? Čovjek se mnogo puta okreće od Boga, a Bog nikada ne plaća na isti način

Uvrijedi li se Bog zbog naših grijeha?

Foto: Pixabay

 

Uvrijedi li se Bog zbog naših grijeha?

Ne, Bog se ne uvrijedi, ali istina je da ga mi svojim grijesima vrijeđamo. Ipak Bog se ne odvraća od nas kao da bi bio uvrijeđena ponosa. On je ranjeni Otac, ali i dalje ljubi. Isus je na križu rekao: „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine.“ Izrekao je to o meni i o tebi još prije dvije tisuće godina. Već tada nam je oprostio. Nije čekao moje obraćenje, moju ispriku. Prije nego što sam bilo što uspjela napraviti, on mi je već oprostio.

Bog nas je zamilovao dok smo još bili grešnicima

Mi često govorimo: „Oprostit ću, ali tek kad me on zamoli za oprost, kad mi se ispriča, kad mi nadoknadi štetu…“ Postavljamo uvjete. A Bog nas je zamilovao dok smo još bili grešnicima, piše sv. Pavao. Oprostio nam je odmah.
Ako ne primimo njegovo oproštenja (uvjeti dobre ispovijedi ključevi su za naše otvaranje prema oproštenju), tada Božja milost ostaje nedjelotvorna. A barijera ne nastaje s Božje strane, već s naše.

Danas se mnogo diskutira o tome je li pakao prazan ili nastanjen, ali zapravo je to u ovom trenutku nevažno. Važno je to da postoji takva mogućnost da čovjek ustrajno govori ne Božjoj ljubavi. Možda odbija njegovu milost i oproštenje. I upravo to je pakao

Nema takva trenutka u kojem bi Bog o čovjeku rekao: „O, ne, to je previše. Ne mogu više s njim izdržati. Gotovo je, odustajem.“ Za mene je, dosta paradoksalno, znakom te nepovratne Božje ljubavi prema čovjeku baš postojanje pakla. Danas se mnogo diskutira o tome je li pakao prazan ili nastanjen, ali zapravo je to u ovom trenutku nevažno. Važno je to da postoji takva mogućnost da čovjek ustrajno govori ne Božjoj ljubavi. Možda odbija njegovu milost i oproštenje. I upravo to je pakao.

Takav čovjek može nastaviti cijelu vječnost u stanju samoodbacivanja, ali njegovo neprestano postojanje svjedoči o tome da Bog nije poništio čin ljubavi prema njemu, objavljen u stvaranju. Bog ga je stvorio i nadalje ga održava u postojanju. Ne opoziva svoju odluku, unatoč potpunu čovjekovu odbijanju.
Bog nas održava u postojanju. I to je osnovni, opipljiv, iskustven dokaz Božje ljubavi. Kad bi Bog na mene zaboravio, prestala bih postojati, nestala bih poput mjehurića sapunice.

…čovjek se mnogo puta okreće od Boga, a Bog nikada ne plaća na isti način

Dakle čovjek se mnogo puta okreće od Boga, a Bog nikada ne plaća na isti način. Ta istina dolazi do nas s mukom jer je šokantna i narušava naš ljudski osjećaj pravednosti. Pravilu „kako mi Bogu, tako Bog nama“ uopće nema mjesta.

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Bog traži čovjeka“ autorice s. Bogne Młynarz. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh