Osobni razvoj

DRAGOCJENI I PRIJEKO POTREBNI SASTOJAK DUHOVNOG ŽIVOTA

Uvedimo svakodnevnu tišinu u svoju dušu Našoj je duši potrebna tišina; moramo ušutkati svoje neumjerene strasti kako bismo poslušali što nam kao prijatelj prijatelju govori tihi Učiteljev glas

Kako (i zašto) dušu uvesti u tišinu (svaki dan)

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock

Rijetki među nama žive bez suvišnih zvukova

Nije potrebno posebno isticati da živimo ubrzanim tempom, u svijetu punom glasova i buke. Često smo u žurbi kako bismo nekamo stigli. Stres je postao neizbježan; neizbježna je postala stalna buka koju stvaraju uređaji poput radija, televizora, iPoda i sl. kojima se svakodnevno služimo. Priključeni smo na silne uređaje, a zapravo smo isključeni. Rijetki među nama žive normalnim tempom života bez suvišnih zvukova.

Neki ljudi ne mogu zaspati ako im nije uključen TV ili radio…

Uz tolike poticaje kojima smo okruženi mnogima je doslovno nezamislivo odmarati se u tišini. Štoviše, tišina im smeta. Nedavno sam proveo kratku, neslužbenu anketu među svojim studentima. Rezultati su pokazali da 40 % njih ne može zaspati bez uključenog televizora ili radija te da većina na svome mobitelu ili radio-budilici ima namještenu funkciju da im uređaj radi, odnosno svira ili govori još neko vrijeme nakon što navečer legnu na počinak. Nekad smo radio-budilice namještali da nas ujutro probude, a danas ih koristimo kako bismo se „smirili“ prije spavanja.

Razni poticaji su uistinu svugdje oko nas.

Dragocjeni i prijeko potrebni sastojak duhovnog života

Tišina je dragocjeni i prijeko potrebni sastojak duhovnog života. Trebamo se što više truditi kako bi ona bila sastavni dio našeg života. Slavni teolog Reginald Garrigou-Lagrange u svom djelu Tri doba unutarnjeg života piše o potrebi da se sve ono što nam odvlači pažnju i unosi buku svede na najmanju moguću mjeru:

Našoj je duši potrebna tišina; moramo ušutkati svoje neumjerene strasti kako bismo poslušali što nam kao prijatelj prijatelju govori tihi Učiteljev glas. Kada smo zaokupljeni sami sobom, kada gledamo u svoj uspjeh u poslu, školi ili kakvoj drugoj izvanjskoj aktivnosti, kako li ćemo pronaći radost u uzvišenome skladu otajstava Presvetoga Trojstva koje prebiva u nama? … Kako bi započeo naš molitveni život mora prestati nered i buka kojima su zasićena naša osjetila. … Oni moraju zašutjeti i podložiti se nadmoćnom dijelu duše.“ (Vol 1, str. 455, Tan Publications)

Za tišinu se valja potruditi

Zapitajmo se čini li tišina značajan dio našega dana. Trudimo li se stvoriti ozračje tišine? Upravo se zbog prezasićenosti suvišnim poticajima sa strane mnoge osobe danas bore s molitvom i ostalim aktivnostima, poput čitanja duhovnog štiva, koje zahtijevaju tišinu. Previše poticaja stvara u čovjeku osjećaj dosade, smanjuje se pažnja i nastaje tjeskoba uslijed tišine ili izostanka aktivnosti. To je pravi otrov za molitvu jer ona podrazumijeva ljubav prema šutnji, slušanje, strpljivost i usredotočenost. Ako vam je tijekom dana čitavo vrijeme uključen radio, televizor ili iPod, to nikako ne pomaže vašoj duši da se smiri i posluša tihi Božji glas.

Kako pronaći vremena za šutnju

Najtiši su trenuci moga dana moj dnevni sat molitve i vrijeme kada pišem duhovne tekstove poput ovoga. Naučio sam cijeniti tišinu kako bih mogao osluškivati što mi Bog govori i razmatrati njegov nauk. Tada nakon što ga poslušam, sjedim i dalje u tišini i zapisujem ono čime me je On nadahnuo. Uistinu, ne bih mogao pisati bez tišine jer uz buku ne mogu sabrati svoje misli.

Jedne sam godine tijekom korizme shvatio da mi je radio uključen gotovo cijeli dan. Tada sam ga odlučio isključiti i otad se više nisam vraćao toj navici stalnog slušanja radijskog programa. Danas nakon što nakratko poslušam vijesti, isključim radio. Televizor nemam. Služim se tek YouTubeom i sličnim platformama radi selektivnog pregledavanja ili slušanja materijala koji bi mi mogli pomoći u onome čime se bavim. Glazba je i dalje moja velika radost, ali ne slušam je cijeli dan, nego samo tijekom šetnje ili kada čistim.

Ako sam se ja kao bivši ovisnik o najnovijim vijestima mogao obratiti, onda postoji šansa i za druge.

Zašto je važno pronaći vrijeme za šutnju

Živimo ubrzanim životom prepunim buke. Dobro razmislimo o poticaju oca Garrigou-Lagrangea i težimo sve većoj tišini po mrtvljenju svojih osjetila. Pažljivo birajmo što gledamo i što slušamo te koliko često to činimo. Pronađimo vremena za šutnju. Siguran sam da nas Bog ondje čeka.

Autor: mons. Charles Pope (blog.adw.org)

Priredila i prevela D. R.

Monsinjor Charles Pope župnik je žive župe Holy Comforter-St. Cyprian u Washingtonu DC. Uveo je proučavanje Biblije u američki Kongres i Bijelu kuću. Veoma su popularne i plodne njegove radijske emisije, koje se emitiraju na radiju Catholic Answers Live.

Za Book.hr odabrala A. P.

 

Naša preporuka

Gospa od šutnje (elektroničko izdanje)

„Danas neopisivo silno trebamo Mariju. U vremenima tolikih glasova i buke, ona nam dolazi i kao ‘Djevica šutnje’. Koliko bismo više bili zdravi, mudri, spokojni i zadovoljni, da smo u nekim kriznim situacijama znali šutjeti? Ali još nije kasno! Odvažimo se isprobati i ovaj način proslavljanja Božje ljubavi, po plodonosnom uzoru naše Gospe.“

Fr. Marko K. Glogović, OSPPE

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh