Duhovnost

UPOZNAJEMO PRAVOSLAVNE SVECE (IV.)

Upoznajte o. Arsenija Boku, rumunjskog redovnika i poznatog teologa koji je na putu svetosti Njegov grob jedno je od najposjećenijih mjesta u Rumunjskoj, a on se smatra velikim mučenikom i čudotvorcem…

Upoznajte o. Arsenija Boku, rumunjskog redovnika i poznatog teologa koji je na putu svetosti

Otac Arsenije Boka, redovnik i teolog, rođen je 1910. godine u pobožnoj rumunjskoj obitelji. 1929. upisao je poznatu „Bogoslovsku akademiju“ u gradu Sibiu, i postao jedan od najboljih studenata, a čak je dobio i nadimak „Sveti“. Arsenije je 1933. upisao Umjetničku akademiju u Bukureštu, a tri godine kasnije zaređen je za đakona.

1939. godine otišao je na tri mjeseca u Svetu Goru (autonomna monaška država u sastavu Grčke; jedan je od centara, ako ne i sam centar pravoslavnoga svijeta). Od tamo je donio rumunjske i grčke rukopise koje je preveo otac Dumitru Steniloae, a koji su ušli u poznato rumunjsko „Dobrotoljublje“.

Otac Arsenije je 1940. godine primio monaški postrig i postao redovnikom, a od 1942. graditeljem (obnovio je samostan iz ruševina) i prvim stanovnikom više od stotinu godina napuštenog samostana Brinkovjanu, koji se još zove i Simbeta-de-sus.

U rekordnom roku uspio je ne samo obnoviti samostan već i organizirati pokret za duhovnu obnovu. U kolovozu 1946. godine, konačno je posvećena novoobnovljena crkva, no na vlasti su već bili neprijatelji Crkve – komunisti.

Dar proricanja

O. Arsenije je od 1945. uhićen nebrojeno puta, godinu dana je bio u popravno-radnom logoru na kanalu „Dunav-Crno more“, pola je godine proveo u najužasnijim tamnicama – Žilava i Orađa, a 1948. prebačen je u samostan „Prislop“, gdje je 1959. optužen za financijske pronevjere te je prognan. Preostalih 30 godina života proveo je pišući, a njegove knjige ubrajaju se među najpopularniju teološku literaturu. Arsenije je imao dar proricanja pa su k njemu dolazile tisuće vjernika.

Umro je 28. studenog 1989. godine. Njegov je grob jedno od najposjećenijih mjesta u Rumunjskoj, a on se smatra velikim mučenikom i čudotvorcem.

Početkom ove godine pokrenut je proces za njegovu kanonizaciju.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh