Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Ulazim li u svome braku u područje koje pripada Bogu i tako sprečavam djelovanje milosti?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko sam svjestan/na da ja kao suprug/a imam u braku svoju ulogu, a Bog svoju? Naravno da i moj supružnik ima svoju ulogu, no zabrinjavam li se više zbog toga što on/a ne izvršava svoju ulogu, nego što razmišljam što je s mojom ulogom? Možda ga/ju zato i prozivam ili čak osuđujem? No, ne želim se osuđivati, ne želim gledati ni svoje padove ni padove svoga supruga / svoje supruge. Jer čim počnem osuđivati, bilo sebe, bilo supružnika, upadam u klopku, a pad me obeshrabri i tada mi se sve čini nekako crno. A to je laž. Pa sama Božja Riječ kaže da je i Isus, kao pravi Bog i pravi čovjek, rastao u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi (Lk 2,52). Upravo to očekuje i od mene, da postanem učenik u svome braku i da rastem iz dana u dan. Bog me ne osuđuje zbog mojih padova, ne osuđuje ni moga supružnika; ne osuđuje me ni onda kada ja osuđujem supružnika. Nema mjesta osudi!

Ne želim se osuđivati, a najmanje se želim igrati „boga“ u svome braku!

Ako je osuda prisutna, znači da je prisutan moj ljudski faktor, koji se odriče milosti Božje i prihvaća Sotoninu varku te ulazi u grijeh koji mi onda prikazuje brak u lošem i negativnom svjetlu. Jer sam se tako na neki način odrekao/la autoriteta djeteta Božjeg! A Božja Riječ mi kaže: „Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo. A svijet nas ne poznaje zato što ne poznaje njega“ (1 Iv 3,1).

Kada nisam svjestan/na da smo suprug/a i ja djeca Božja i što to podrazumijeva, tada probleme pokušavam riješiti sam/a pa nikako ne uspijevam i sve mi počne izgledati crno.

Jer tada pripadam svijetu. I preuzimam Božju ulogu pokušavajući svojim snagama, a k tome još grešnim postupcima, ponekad ili često, nastojim uvjeriti supruga/u kako bi trebao/la funkcionirati, dok se sam/a udaljavam od istine i onda padnem. Ne želim više to činiti. Ne želim se osuđivati, a najmanje se želim igrati „boga“ u svome braku! Možda toga nisam ni svjestan/na, ali kada tako postupam, radim upravo to. A dana mi je milost i to je najvažnije! Otac mi je tu milost ponudio preko Sina; Božja mi Riječ izričito kaže da je oko Božje nad onima koji ga se boje, odnosno nad onima koji se uzdaju u milost Božju (Ps 33,18).

Makar me cijeli svijet osudio, makar mi nametao ne znam što, od danas želim slijediti Kralja Kraljeva i Gospodara Gospodarâ!

Dolazim pred tebe, Isuse, onakav kakav jesam / onakva kakva jesam – grešan/a, slab/a, obeshrabren/a, zbunjen/a, s krivim motivima u srcu i, kao dijete Božje kajem se za svaki grijeh osuđivanja sebe ili supruga/e. Kajem se i za to što sam sebe često stavljao/la ispred tebe u svome braku i što sam tako zatvarao/la put tvojoj milosti koju si pripremio za naš brak. Makar me cijeli svijet osudio, makar mi nametao ne znam što, od danas želim slijediti Kralja Kraljeva i Gospodara Gospodarâ u svome braku. Obnovi u meni i u mome suprugu / mojoj supruzi autoritet djeteta Božjeg, daj da prihvatimo da smo tvoja ljubljena djeca i uništi u nama svaku posljedicu osude.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Nemoj se osuđivati ako padneš, nemoj se obeshrabriti ako ne možeš moliti i raditi na svome braku. Vrati se Bogu i ‘samo’ se usredotoči na milost i ljubav Božju, a ne na slabosti i grijeh. Upravo time donosiš najveću odluku i Nebo će ti pomoći da možeš i moliti i djelovati ispravno.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh