Svijet

TISUĆE KLICALO MAŠUĆI ZELENIM ZASTAVAMA

U zemlji pape Franje legaliziran pobačaj Dosadašnji je zakon u Argentini dopuštao pobačaj samo u slučaju silovanja ili ako postoji ozbiljan rizik za majčino zdravlje

Foto: Screenshot

 

Argentina je prva velika država u Latinskoj Americi koja je legalizirala pobačaj pošto je Senat glasanjem u srijedu dopustio da se on izvrši do 14. tjedna trudnoće, unatoč protivljenju Katoličke Crkve.

Zastupnici su s 38 ‘za’, 29 ‘protiv’ i jednim suzdržani glasom prihvatili zakon nakon maratonske rasprave.

Kad je pročitan rezultat, tisuće okupljenih ljudi klicalo je ispred zgrade Senata u Buenos Airesu mašući zelenim zastavama kampanje za legalizaciju pobačaja dok se zeleni dim uzdizao iznad mnoštva, prenose agencije.

Presuda bi, pišu iste agencije, mogla stvoriti ozračje za širi pomak u konzervativnoj Latinskoj Americi u kojoj su pozivi za veća reproduktivna prava žena sve glasniji. Širom regije pobačaji na zahtjev dopušteni u komunističkoj Kubi, u malenoj državi Urugvaj i nekim dijelovima Meksika.

„Donošenje zakona kojim se legalizira pobačaj u katoličkoj zemlji velikoj kao Argentina dat će vjetar u leđa borbi za osiguranje ženskih prava u Latinskoj Americi“ , rekao je Juan Pappier, viši istraživač pri Human Rights Watchu.

„Premda će sigurno biti otpora, mislim da je pošteno predvidjeti da bi, kao što se dogodilo kada je Argentina legalizirala istospolne brakove 2010. godine, ovaj novi zakon mogao imati domino efekt u regiji.“

Dosadašnji je zakon u Argentini dopuštao pobačaj samo u slučaju silovanja ili ako postoji ozbiljan rizik za majčino zdravlje.

Prije dvije godine sličan je prijedlog prošao u Donjem domu, ali je odbačen u Senatu, nakon odlučne borbe katolika i protestanata.

Papa Franjo poručio „Svaka odbačena osoba je Božje dijete“

Katoličanstvo je jaka snaga u Argentini, domovini pape Franje koji je nekoliko sati prije glasanja na Twitteru poručio: „Sin Božji rođen je odbačen da bi nam rekao da je svaka odbačena osoba Božje dijete. Došao je na svijet kao i dijete, slab i krhak, tako da možemo nježno prigrliti svoje slabosti“, napisao je papa.

Prema anketi vladine agencije iz 2019. godine, 62,0 posto Argentinaca izjasnilo se katolicima, 18,9 posto nereligioznima i 15,3 posto protestantima.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh