Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Trebam reći što me muči, smijem biti žalostan/a, tužan/a, zabrinuta/a, čak i ljut/a, ali gdje je granica?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Ako sam bez ljubavi i poštovanja, to je moj problem, ne problem mog supruga / moje supruge. Ali mislim si: „Pa kako da reagiram kada se tako ponaša?“ Braneći se, optužujem njega/nju da uzrokuje da se tako ponašam, odnosno opravdavam se.

Emocionalna smo bića, nismo roboti i ne možemo očekivati da ćemo uvijek i u svemu uspjeti postupati s ljubavi i poštovanjem, past ćemo. Ali ako se konstantno opravdavamo i optužujemo da su za naše reakcije, napose negativne, krivi drugi, tada bježimo od istine i nećemo se nikada promijeniti. Razaramo svoj brak, a optužujemo supružnika! Ako zgaziš ružu, osjetit ćeš ugodan miris.

Jesam li ikada pomislio/la kako na moje ponašanje tada gleda Isus Krist?

Ako staneš na tvora, također će se pojaviti miris, ali neugodan. Je li moj pritisak uzrokovao te mirise? Nije, pritisak je samo razotkrio njihova unutrašnja svojstva. Kad u našem braku dođe do pritisaka, iritacija, užarenih trenutaka, kako ja reagiram? Jesam li u braku ruža ili tvor? Opravdavam li se optuživanjem? Jesam li ikada pomislio/la kako na moje ponašanje tada gleda Isus Krist? Bih li se i njemu opravdavao i optuživao Njega? Možda i bih. Reagiram na osobu s kojom sam se vjenčao, koju silno volim, koja je roditelj moga djeteta, ogorčen sam i ljut, opravdam se i okrivljujem njega/nju za svoje postupke, a ustvari sam daleko od istine, slijep/a sam. I onda se čudim zašto imamo problema.

Kada prijeđem granicu i konstantno za svoj neposluh prema zapovijedi koju mi je Isus dao u Poslanici Efežanima 5,33 optužujem svog supruga /svoju suprugu, potpuno sam promašio/la poantu i upadam u grijeh

Zar zaista mislim na takav način obnoviti naš brak? Potpuno sam zavaran! Trebam reći što me muči, trebam izraziti osjećaje, smijem biti žalostan/a, tužan/a, zabrinuta/a, čak i ljut/a i trebam to izraziti – jer teško je to ponekad kontrolirati i Gospodin to prihvaća, zna – ali gdje je granica, na koji način to činim? Kada prijeđem granicu i konstantno za svoj neposluh prema zapovijedi koju mi je Otac dao u Poslanici Efežanima 5,33 optužujem svog supruga /svoju suprugu, potpuno sam promašio/la poantu braka i upadam u grijeh, a na koncu za sve krivim supružnika.

Ako i dalje vjerujem da su moje grešne i ružne reakcije odgovornost moga/moje supruga/e, moj brak nikada neće biti uistinu blagoslovljen

Mudre izreke 24,16 mi kažu da ću posrnuti, ali da trebam ustati, trebam biti milostiv prema supružniku jer je Gospodin milostiv prema meni, no što odabirem? Ako i dalje vjerujem da su moje grešne i ružne reakcije odgovornost moga/moje supruga/e, moj brak nikada neće biti uistinu blagoslovljen, a ja kroz te situacije neću prepoznati na što me Gospodin poziva, što mogu promijeniti, korak po korak, i biti blagoslov svome braku.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Isuse, daj da povjerujem u to da je moja reakcija, moja odgovornost, da je to jedina i prava istina. Daj da to ne niječem, jer jednoga ću dana pred tobom za to morati odgovarati.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh