Zanimljivosti

PODIJELITE S DRUGIMA!

Trebaju li kršćani slaviti Noć vještica? Biblija ima odgovor Sve provjeravajte: što je dobro, zadržite! Svakog se oblika zla klonite! 1 Solunjanima 5,21-22

Foto: artin1, Shutterstock

Foto: artin1, Shutterstock

Uključite se u našu Viber zajednicu.

Biblija ne spominje izravno Noć vještica, ali nudi jasne smjernice o tome kako bi se kršćani trebali postaviti prema običajima i slavljima poganskog podrijetla, tj. prema običajima koji promiču tamu i strah

Svake godine iznova u mjesecu listopadu svjedočimo sve nasilnijoj amerikanizaciji hrvatskog društva. Na sve strane sugerira nam se neka slavimo Noć vještica. Stephanie Marshall je za FaithPot pojasnila što Biblija kaže o „slavljenju” ove noći.

Potječe od Kelta

Noć vještica potječe od drevnog keltskog festivala Samhain. Ovaj festival označavao je kraj sezone žetve i početak zime. Kelti su vjerovali da se u noći uoči njihove nove godine, koja je počinjala 1. studenoga, briše granica između živih i mrtvih.

U noći 31. listopada slavili su Samhain utemeljen na njihovu vjerovanju da se tada duhovi mrtvih vraćaju na Zemlju uzrokujući nevolje i oštećujući usjeve. Tijekom toga događaja, druidi, keltski svećenici, zapalili bi ogromne ‘svete lomače’ oko kojih su se ljudi okupljali kako bi na njima spalili usjeve i životinje kao žrtve keltskim božanstvima. Kelti bi za tu prigodu oblačili kostime, koji su obično bili izrađeni od životinjskih glava i koža, te su pokušavali jedni drugima proricati sudbinu, piše FaithPot.

Pavao u Efežanima 5,11 zauzima snažan stav ohrabrujući kršćane: „Nemajte udjela u jalovim djelima tame, nego ih dapače raskrinkavajte”

Noć vještica nije kršćanski praznik

Noć vještica nije kršćanski praznik. Kad su Rimljani osvojili keltske zemlje, festival Samhain pomiješao se s rimskom tradicijom. Ova mješavina dovela je do običaja koji nalikuju modernoj praksi Noći vještica.

Kako se kršćanstvo širilo, mnoge poganske svetkovine zamijenjene su kršćanskim praznicima i slavljima, koja su se često podudarala s datumima ili godišnjim dobima u kojima su se obilježavali izvorni praznici.

U 8. stoljeću papa Grgur III. odredio je 1. studenoga kao Dan svih svetih, vrijeme kada se odaje počast svim svetima. Večer prije bila je poznata kao Večer svih svetih, što je s vremenom preraslo u Noć vještica. Unatoč ovoj povezanosti, tradicija i običaji Noći vještica uvelike su pod utjecajem poganskog festivala Samhaina te rimskih festivala.

 

Što Biblija kaže o slavljenju Noći vještica

Biblija ne spominje izravno Noć vještica, ali nudi jasne smjernice o tome kako bi se kršćani trebali postaviti prema običajima i slavljima poganskog podrijetla, tj. prema običajima koji promiču tamu i strah. 1 Solunjanima 5,22 savjetuje vjernike neka se „suzdržavaju od svakog oblika zla”. Budući da Noć vještica ima korijene u Samhainu, festivalu koji slavi nejasne granice između živih i mrtvih, sudjelovanje u aktivnostima koje se prakticiraju tijekom te ‘svečanosti’ u suprotnosti je s kršćanstvom.

Efežanima 5,11 zauzima snažan stav ohrabrujući kršćane: „Nemajte udjela u jalovim djelima tame, nego ih dapače raskrinkavajte”. Povezanost Noći vještica s duhovima, vješticama i okultizmom elementi su tame na koje Biblija upozorava. Sudjelovanje u slavljima koja uključuju ove teme moglo bi se protumačiti kao odobravanje istih, a ne njihovo razotkrivanje i odbacivanje prema uputama.

„Ne možete piti čašu Gospodnju i čašu zlih duhova; ne možete biti zajedničari stola Gospodnjega i stola zlih duhova.”

1 Korinćanima 10,21 jasan je podsjetnik da kršćani ne mogu biti u oba svijeta: „Ne možete piti čašu Gospodnju i čašu zlih duhova; ne možete biti zajedničari stola Gospodnjega i stola zlih duhova.” Slavljenje praznika poganskog podrijetla i povezanost s okultizmom moglo bi se smatrati pokušajem miješanja svetog s nesvetim, na što Pavao jasno upozorava.

„Ne izjednačujte se s ovim svijetom, nego se promijenite obnovljenjem mišljenja svojega, da kušate, što je volja Božja, što je dobro, ugodno i savršeno.”

Rimljanima 12,2 kazuje kršćanima da žive odvojeno od svijeta: „Ne izjednačujte se s ovim svijetom, nego se promijenite obnovljenjem mišljenja svojega, da kušate, što je volja Božja, što je dobro, ugodno i savršeno.” Noć vještica, kao praznik koji se slavi u raznim kulturama, predstavlja obrazac ovoga svijeta. Kršćani su pozvani preobraziti svoje umove i tražiti Božju volju, koja će ih odvesti i od slavljenja Noći vještica.

„Ne diraj ništa nečisto i ja ću te primiti.”

Nadalje, 2 Korinćanima 6,17 potiče vjernike: „Zato iziđite između njih i odvojite se, govori Gospodin, i ne dotičite se nečista, i ja ću vas primiti.” Ovaj stih poziva na čistoću i odvajanje od praksi koje nisu u skladu s kršćanskim vjerovanjima. Uključivanje u praznik koji slavi elemente suprotne Bibliji smatra se dodirivanjem nečeg nečistog, stoga bi se kršćani trebali odlučiti distancirati od proslave Noći vještica.

Uključivanje u praznik koji slavi elemente suprotne Bibliji smatra se dodirivanjem nečeg nečistog, stoga bi se kršćani trebali odlučiti distancirati od proslave Noći vještica

Za kršćane je ključno da praznicima poput Noći vještica pristupaju s pažnjom i razborom.

Prije nego što se upustite u razne proslave, odvojite trenutak, razmislite i razmotrite: je li to u skladu s mojom vjerom i učenjima Biblije? Ostajući ukorijenjeni u Svetom pismu i promišljeni u svojim postupcima, cilj nam je da doista častimo Boga.

Uvijek je u redu zastati, postaviti pitanja i izabrati put koji nam je u srcu i koji je u skladu s Njegovom riječi.

Sve provjeravajte: što je dobro, zadržite! Svakog se oblika zla klonite! 1 Solunjanima 5,21-22

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh