Duhovnost

365 DANA

Treba li govoriti svima istinu u oči? Ne. A evo i zašto! Možda nam ova tvrdnja patera Pelanowskog na prvu zvuči potpuno pogrešno, jer „što je bolje od istine, ona oslobađa, liječi?!“ Točno, no iznad istine je nešto još savršenije, najsavršenije!

Foto: Shutterstock

Kao što ti mene posla u svijet tako i ja poslah njih u svijet. I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini (Iv 17,1 8–19).

Treba li govoriti svima istinu u oči? Ne. Istina može ubiti kad ju se govori bez ljubavi. A možda će se sutra ono što ti izgleda kao istina, pokazati kao neistina. Istine su ponekad veoma opasne i nose sa sobom tragične posljedice. Ponekad je laž ono mjesto na koje čovjek može pobjeći i pronaći utjehu jer ima vrlo težak život.

II.

            Odgovori mu Isus: „Ja sam Put i Istina i Život.” (Iv 14, 6a).

Riječi istine izrečene bez ljubavi mogu uništiti nečiji život. Istina je bez ljubavi ubojstvo, uništenje. A ljubav je bez istine grijeh. Ljubav je bez istine zamka, nasilje, prijevara. Isus je rekao da je On sam istina. Ali nikada nije iskorištavao istinu da bi koga uništio, jer On je također i sama ljubav.

III.

U Hramu nađe prodavače volova, ovaca i golubova i mjenjače gdje sjede. I načini bič od užetâ te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima. Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta (Iv 2, 14–15).

Kada Isus ulazi u tvoj život, On uistinu radi životne promjene, tj. izbacuje iz života ono što za život nije potrebno. Kada Bog ulazi u tvoj život, čisti ga. Nešto iz njega iznosi i nešto u njega unosi. Uvijek je nešto novo. Prisutnost Isusa i prisutnost Duha Svetoga karakterizira se u tebi tako da nikada ne ostaješ u istome životnomu stanju u kojem si bio, npr. prije godinu dana.

 

Iz knjige „365 dana s Duhom Svetim” autora Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh