Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Tko bližnjega proklinje, Sotonino je dijete. A tko blagoslivlja, dijete je Božje Ako je tako i kod tebe, počni ovako moliti: „Gospodine, daj mi milosrdno srce i obrati srce mog neprijatelja“

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock

Lk 9,51-56

Kad učenici nisu bili primljeni u nekom samarijskom selu, rekli su Isusu: „Hoćeš li da učinimo da oganj i sumpor siđu na selo?“ Ali Isus ih je snažno prekorio.

Isti prijekor upućujem mnogim katolicima kada mi, pozvani da oproste svom neprijatelju, kažu: „Oče, opraštam, ali onomu koji mi je nanio trpljenje želim isto što sam i ja pretrpio!“ Tko od kršćana ozbiljno vrši Isusovu zapovijed: „Blagoslivljajte one koji vas proklinju i molite za one koji vas progone“? Uistinu ih je vrlo malo.

Ako doniraš novac za izgradnju neke crkve, a odbijaš moliti za neku osobu koja ti je nanijela trpljenje, vjeruj mi, tvoj čin velikodušnosti te neće dovesti u Raj jer Božja riječ naučava: Milosrđe mi je milo, a ne žrtve! Tvoj neprijatelj nije osoba koju treba uništiti, već brat koji preko milosrđa treba biti vraćen u Božju ljubav. Ne zaboravi da je srce kršćanstva milosrđe. Često mi kažu: „Oče, nisam u stanju blagoslivljati onoga koji me proklinje!“

Ako je tako i kod tebe, počni ovako moliti: „Gospodine, daj mi milosrdno srce i obrati srce mog neprijatelja“. Ova molitva će učiniti da ljubiš onoga tko te ne prima s ljubavlju. Kao i Isus, i ti si pozvan ozbiljno prekoravati one koji nekome žele zlo. Ne šuti ako čuješ da se nekoga proklinje. Prekori onoga tko to čini. Neka tvoj glas bude odlučan i pun Duha Svetoga da proklinjatelj ne zaboravi tvoj prijekor.

Tko bližnjega proklinje, Sotonino je dijete. A tko blagoslivlja, dijete je Božje i Bog će ga ispuniti svakim blagoslovom. Amen. Aleluja.

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh