Svetac dana

25. TRAVNJA

Sveti Petar od svetog Josipa Betancur – utemeljitelj reda Braće Naše Gospe od Betlehema Vodio je brigu o afričkim robovima, Indijancima, zatvorenicima i gubavcima, gradio crkve i kapele u siromašnim gradskim područjima, promicao posredničku molitvu među osobama koje nisu imale ništa osim vremena. Svaku je noć za pokoru ulicama grada nosio težak križ…

Sveti Petar od svetog Josipa Betancur – utemeljitelj reda Braće Naše Gospe od Betlehema

„Američki sveti Franjo Asiški“

Sveti Petar od svetog Josipa Betancur, poznat i kao „američki sveti Franjo Asiški“, španjolski i gvatemalski franjevački trećoredac i misionar, prvi gvatemalski i srednjoamerički svetac, rođen je 21. ožujka 1626. u Vilafloru, selu na otoku Tenerifeu (provincija Santa Cruz, Kanarski otoci). Sin pobožnih seljaka Amadora i Ane, siromašni pastir do 24. godine, vrijeme uz svoja stada provodio je u molitvi. Uputio se je 1649. u Novi svijet u potrazi za boljim životom. Kad je stigao u Havanu na Kubi, ostao je bez novca. Nešto je zaradio kao lučki radnik pa je iduće godine krenuo u Gvatemalu. U glavnom gradu, Ciudad de Guatemali, sprijateljio se je s tamošnjim isusovcima i franjevcima. Najprije je radio u tvornici tekstila a 1653. upisao se je u isusovački kolegij jer je želio postati svećenik.

Otvorio je bolnicu za siromahe i utemeljio red Braće Naše Gospe od Betlehema

Posjedovao je premalo osnovne naobrazbe pa je odustao od školovanja. Položio je zavjete i 1655. postao franjevački trećoredac u samostanu svetog Franje u gradu Antigua Guatemala, uzevši ime Petar od svetog Josipa. Tri godine poslije, 1658., otvorio je bolnicu za siromahe i potom utemeljio Red braće naše Gospe od Betlehema (Orden de los Hermanos de Nuestra Señora de Bethlehem). Njegova ustanova uskoro je postala utočište beskućnika, škola siromaha i oratorij nevoljnika.

Svaku je noć za pokoru ulicama grada nosio težak križ

Brat Pedro obilazio je bogate četvrti, zvonio svojim zvoncem, molio potporu za svoje siromahe i tražio pokajanje od bogataša. Vodio je brigu o afričkim robovima, Indijancima, zatvorenicima i gubavcima, gradio crkve i kapele u siromašnim gradskim područjima, promicao posredničku molitvu među osobama koje nisu imale ništa osim vremena. Svaku je noć za pokoru ulicama grada nosio težak križ. Smatraju ga pokretačem procesija za Badnjak (posadas), u kojima ljudi koji predstavljaju Mariju i Josipa od svojih susjeda traže prenoćište. Taj se običaj uskoro proširio u druge srednjoameričke zemlje i Meksiko.

Pripisuju mu se mnoga čudesa

Pripisuju mu se mnoga čudesa, a prema predaji dovoljno je stati na Pedrovu kamenu grobnicu da se moliteljima ispune želje. Preminuo je na današnji dan, 25. travnja 1667., u gradu Antigua Guatemala (okrug Sacatepéquez). Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 22. lipnja 1980. blaženim, a 30. srpnja 2002. svetim, u glavnom gradu Gvatemale (Ciudad de Guatemala), pred oko 500 tisuća Gvatemalaca i hodočasnika iz okolnih zemalja. Pedro Betancur prvi je svetac s Kanarskih otoka, a ujedno i prvi gvatemalski i srednjoamerički svetac. Glavna svetišta brata Pedra nalaze se na otoku Tenerifeu (spilja svetog brata Pedra na jugu otoka i svetište svetog brata Pedra u njegovu rodnom Vilafloru) i u franjevačkoj crkvi svetog Franje u gradu Antigua Guatemala. Zaštitnik je Kanarskih otoka, Gvatemale, Srednje Amerike i vjeroučitelja.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh