Tečaj „Škola molitve“

TEČAJ „ŠKOLA MOLITVE”

Sveti Ivan Pavao II.: »Naše kršćanske zajednice trebaju postati vjerodostojne „škole molitve”«! Molitva je živa komunikacija između Boga i čovjeka. U takvoj (živoj) komunikaciji Bog neprestano usavršava čovjeka. Zato tečaj traje dokle god sudionici imaju potrebu kao grupa zajedno rasti u odnosu prema Bogu i prema ljudima.

Foto: Shutterstock

 

NOVA GRUPA Online škola molitve utorkom popodne Prijavi se!

Ivan Pavao II.

Ivan Pavao II. poziva župe trećega tisućljeća da postanu škole molitve i mjesta gdje se pruža „pouka o svetosti“:

»Naše kršćanske zajednice trebaju postati vjerodostojne „škole molitve“, gdje se susret s Kristom ne izriče samo u molitvi za pomoć, već također u zahvali, hvalospjevu, klanjanju, razmatranju, slušanju, žaru čuvstava, sve do istinskoga „zanosa“ srca. No pogriješilo bi se kada bi se mislilo da obični kršćani mogu biti zadovoljni površnom molitvom, koja ne može ispuniti njihov život.« (NMI 33, 34) (Ralph Martin, „Ispunjenje svake želje”, Stella Maris)

Cilj Tečaja

Cilj tečaja „Škole molitve” je naučiti:

  • ulaziti u Božju prisutnost i prebivati u njoj
  • zahvaljivati, hvaliti, slaviti i štovati Boga
  • razmatrati (meditirati) biblijske i liturgijske tekstove
  • razmatrati otajstava Krunice i druge meditativne molitve
  • moliti unutarnju molitvu
  • moliti zastupničku molitvu
  • moliti molitvu za svakodnevne duhovne i životne potrebe
  • kako naučeno i usvojeno prenositi drugima.

Cilj tečaja „Škole molitve” je naučiti ulaziti u Božju prisutnost i prebivati u njoj…

Trajanje tečaja

Molitva je živa komunikacija između Boga i čovjeka. U takvoj (živoj) komunikaciji Bog neprestano usavršava čovjeka. Zato tečaj traje dokle god sudionici imaju potrebu kao grupa zajedno rasti u odnosu prema Bogu i prema ljudima.

Kad usvoji metode rada, grupa može nastaviti samostalno, bez voditelja tečaja. Njegovo mjesto tada preuzima jedan od sudionika tečaja koji postaje koordinator grupe.

Dinamika tečaja

Grupa se sastaje jednom tjedno.

Svaki susret traje maksimalno dva sata.

Grupa se sastoji od voditelja tečaja (koordinatora) i najmanje dva člana, a najviše sedam članova.

Tečaj se odvija u sedam različitih koraka.

Svaka osoba uvijek sjedi na istom mjestu. Svaki korak započinje od iste osobe, ali tako da na svakom susretu to bude druga osoba (sljedeća po redu sjedenja od one od koje se počinjalo na prošlom susretu). Voditelj tečaja (koordinator) pazi da svi članovi grupe u svakom koraku sudjeluju pod jednakim uvjetima, da svi imaju jednaku priliku izraziti se.

Voditelji tečaja u većini su slučajeva stalno zaposlene osobe kojima je to redovan posao i koji ga zato mogu obavljati na profesionalnoj (kvalitetnoj) razini

Novi članovi

Grupi se u bilo kojem trenutku može priključiti novi član, ako svi članovi pristanu na to ili ako voditelj tečaja to odredi.

Potencijalni novi član ima potpunu slobodu odlučiti želi li se odmah uključiti u rad grupe, ili će određeno vrijeme (jedan ili više susreta) promatrati sa strane kako bi vidio o čemu se radi.

Kad se novi član odluči priključiti grupi i zauzme određeno mjesto, ima potpunu slobodu odlučiti koliko će sudjelovati u određenim koracima. Voditelj tečaja treba se pobrinuti da nove članove nitko ni u čemu ne forsira, dokle god ne budu sami spremni sudjelovati.

Obveze sudionika tečaja

Kad grupa ima profesionalnog voditelja tečaja, dužna je, donacijama, financijski pomoći organizaciji kojoj voditelj pripada (za podmirenje troškova prijevoza i plaće voditelja).

Voditelji tečaja u većini su slučajeva stalno zaposlene osobe kojima je to redovan posao i koji ga zato mogu obavljati na profesionalnoj (kvalitetnoj) razini.

Kad grupa nastavi sama funkcionirati, više nema obvezu financijske pomoći.

Iskusni koordinatori grupe mogu i sami postati voditelji tečaja novoosnovanih grupa s kojima mogu samostalno dogovoriti eventualne obveze članova.

Članovi grupe (polaznici tečaja) dužni su, koliko je god to moguće, redovito sudjelovati na tečaju.

Dodatne informacije i prijave: ovdje.

 Sveti Augustin o Bibliji

»Kad bi sve Biblije na svijetu propale uslijed kakve poplave i kad bi ostao samo jedan primjerak, pa i on ne bi bio čitljiv osim samo jedne stanice i od te stranice samo jedan redak… Kad bi taj redak bio onaj iz Prve Ivanove poslanice u kojemu piše: ‘Bog je ljubav’, sve bi bilo spašeno. Jer tu je sažeto sve Pismo. Ono je ljubavno pismo koje je Bog poslao čovječanstvu.«

 Katekizam o Božjoj riječi

„Tolika je sila i moć u riječi Božjoj da ona biva uporište i životna snaga Crkvi, a sinovima Crkve jedrina vjere, hrana duše, čisto i nepresušno vrelo duhovnoga života. Kristovim vjernicima treba da bude širom otvoren pristup Svetom pismu.” (KKC 131)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh